Tog kobnog dana za vrijeme dženaze Fatimi Jusić na spomenuto mezarje s agresorskih položaja ispaljene su granate od kojih je jedna pala među okupljenje građane.

Od njenog rasprskavajućeg dejstva ubijeni su: Asim Cvrk, Meho Čakarić, Alija Čaušević, Imšir Kerla, Mustafa Karajčić, Ibrahim Šehović, Ramo Veljan, te dvije nepoznate muške osobe.

Ministrica Glamoč istakla je da se zbog žrtava moramo svakodnevno prisjećati opsade, kako se taj gnusan čin ne bi više nigdje u svijetu ponovio, iako smo svjedoci da se to nažalost i danas dešava, i to ne tako daleko od nas.

Poručila je da se, bez obzira na našu prošlost, budućnost mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana, kao i da je potrebno istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina mora i može opstati, a to je ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije.

- Da bi to bilo moguće pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji je počinjen na današnji dan, moraju biti adekvatno kažnjeni - naglasila je Glamoč.

Cvijeće su položile porodice ubijenih, te delegacije Grada, Općine Novi Grad, Unije civilnih žrtava KS i drugi, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.