open-navfaktor-logo
search
Uklonjeni transparenti
Objekat "15. maj": Ko je tokom noći ušao u stanove obespravljenih Tuzlaka?
Kupce nekretnina tada je zateklo neugodno iznenađenje. Transparenti koje su postavili na prozore svojih stanova i poslovnih prostora, tokom noći su uklonjeni
16.05.2019. u 15:58
get url
text
SPO "15. maj": Zgrada sa i bez transparenata

Dok se obilježvao 15. maj, dan odbrane Tuzle, kupci iz Stambeno-poslovnog objekta "15. maj" okupili su se ispred svoje zgrade na Brčanskoj Malti. Htjeli su ukazati da deset godina čekaju useljenje u svoje stanove, koje je uz privatnu kompaniju "Giprom" gradila tuzlanska gradska firma Direkcija za izgradnju.

Kupce nekretnina tada je zateklo neugodno iznenađenje. Transparenti koje su postavili na prozore svojih stanova i poslovnih prostora tokom noći su uklonjeni.

- Neko je 14. maja po noći ušao u naše stanove i skinuo sve transparente. Ja sam sve prijavio policiji, policajci u civilu iz Policijske stanice "Istok" su došli da naprave uviđaj - kaže Mirsad Šuvalić, predsjednik Udruženja kupaca SPO "15. maj".

Kupci navode da im je portir zgrade saopćio da je 14. maja došla "komunalna služba" i bez njihovog odobrenja ušla u stanove i skinula sve transparente koje su postavili.

- Neovlašteno su ušli i dirali su tuđu imovinu. U jedan stan nisu uspjeli ući, jer nisu imali ključ, ali su pokušali obiti bravu, koju su uništili. Skinuli su sve transparente osim dva koja su bila obješena na prozorima tog stana. Ušli su i u poslovni prostor u prizemlju gdje su razbacali transparente. Meni je rečeno da se radi o "komunalnoj službi", ali sve to treba da utvrdi policija - kaže Šuvalić.

Šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle Mirela Uljić za Faktor kaže da je šokirana informacijom da je neko ulazio u stanove.

- Prvi put čujem za to. Ne znam da je iko iz moje službe to uradio, a ja nikome nalog nisam dala. Stvarno vodim računa da radim ono što je u našoj nadležnosti i odgovorno tvrdim da nikome nalog nisam dala, niti imam ikakvu informaciju o tome - rekla je Mirela Uljić.

Podsjećamo, SPO "15. maj" je zgrada čija je gradnja počela 2007, a trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka, ali u njih još ne mogu useliti.

Sa zgrade su nestali transparenti na kojima je, između ostalog, pisalo "Jasmine, zatvor te čeka", "Serhatliću, imenuj krivce", "9 kupaca je umrlo, čekate da i mi umremo", "Hitno provedite odluke gradskog vijeća"... Ostala su samo dva transparenta u stanu koji nisu uspjeli obiti, a na njima i dalje stoji "Hvala, gradonačelniče, niste ispunili obećanje" i "Tužilaštvo, gdje su naše pare". Kupci su uspjeli fotografirati poruku koju je ostavio portir zgrade na kojoj stoji "Sinoć su ljudi iz komunalnog sve poskidali i odvukli sa smećem".

Pozvali smo i direktora tuzlanskog "Komunalca" Admira Bećirovića, koji kaže da prvi put čuje za ovaj događaj.

- Niko nema pravo ulaziti u tuđe stanove. Prvi put za to čujem i nikakav nalog u vezi s tim nisam dao, niti bih to ikada učinio - rekao je Bećirović za Faktor.

Policija bi trebala dati odgovor na to ko je i po čijem nalogu ušao u stanove obespravljenih Tuzlaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.