open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Obraćanja na sjednici NSRS-a: "Donosioci Rezolucije dolijevaju ulje na vatru i gase je benzinom"
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, počela je danas u Banjoj Luci uvodnim obraćanjima.
01.06.2020. u 12:08
get url
text

Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a, kazao je tokom obraćanja na početku zasjedanja da se ne smije dozvoliti revizija historije kroz političke institucije BiH.

- Ne smijemo dozvoliti reviziju historije kroz političke institucije BiH. Nekolicina zastupnika iz RS-a dala je saglasnost na sramno prekrajanje historije, vrijeđanje žrtava rata i svih onih koji sud, ali doprinos u borbi za osobođenje našeg naroda protiv najvećeg zla koje nas je zadesilo u 20. vijeku. NSRS i institucije RS-a imaju obavezu da čuvaju uspomene na žrtve srpskog naroda i obavezuju sve predstavnike iz RS-a da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda. NSRS treba da odbaci rezoluciju i zauzme jedinstven stav i usvoji zaključke koji će biti opće obavezujući za sve institucije i građane RS-a. Molim vas danas, sve zajedno, da vodimo konstruktvinu raspravu i ne otvaramo druge teme, te da na ovoj značajnoj sjednici dođemo do zajedničkih stavova. Nemojte da falsifikujemo historiju zbog dnevno-političkih potreba - kazao je Žunić.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je, u  uvodnom obraćanju, kazao da onaj ko se bavi javnim poslovima u RS-u, nije naivan da ne razumije sadržaj spomenute rezolucije.

- Ne raspravljamo o namjerama, nego onome što je crno na bijelo u formi rezolucije pred nama. Rezolucija PD PSBiH je nepotreban politički dokument i nije ga trebalo usvajati iz više razloga. Iako ju je usvojio samo jedan dom, a nadam se da je Dom naroda PSBiH neće ni razmatrati i iako je na snazi manje od 10-15 dana, izazvala je već sukobe, podjele i razdore kako u BiH, još više u RS-u. To me kao predsjednika NSRS-a vrijeđa i boli - istakao je Čubrilović.

On je dodao da donosioci spomenute rezolucije "dolijevaju ulje na vatru i poslije je gase benzinom".

- Uvjerena sam da je rezolucija nepotrebna, naročito iz perspektive RS-a. RS i NSRS su 22. oktobra  2015. donijeli Deklaraciju o genocidu NDH tokom Drugog svjetskog rata. Prevedena je na sedam svjetskih jezika i rečeno je sve što se trebalo i moglo reći u jednom aktu, o genocidu u NDH i stradanju našeg srpskog naroda - rekao je Čubrilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.