open-navfaktor-logo
search
Studije i priča
Od 2011. godine se govori da FBiH mora nabaviti letjelice za gašenje požara, ali...
Novac namijenjen za nabavku letjelica za gašenje požara u Federaciji BiH koje je planirala Vlada Federacije BiH, amandmanima na budžet FBiH preusmjeren je u druge svrhe.
11.02.2023. u 08:28
get url
text

VEZANI TEKST - Makan: Razočarani smo potezima parlamentaraca koji su amandmanima uzeli novac od letjelica za gašenje požara

Riječ je o više od 20 miliona KM.

U Federalnoj upravi civilne zaštite smo upitali na koji način su se do sada gasili požari u Federaciji BiH, uglavnom u Hercegovini, te da li se razmišljalo o iznajmljivanju letjelica za gašenje požara.

- Prvi odgovor u borbi protiv požara u Hercegovini i drugim djelovima Federacije BiH su snage i materijalno-tehnička sredstva kojim raspolažu profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) općine, grada ili kantona koje su pogođene požarom.

Kada se iscrpe svi raspoloživi resursi, pomoć u gašenju požara iz zraka za područije Federacije BiH može se tražiti putem Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. I to od Oružanih snaga BiH, zemalja sa kojima je Bosna i Hercegovina potpisala sporazume o saradnji u oblasti zaštite i spašavanja kao i od drugih država, kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske Unije - navode iz FUCZ-a.

Ukazuju koliko su nam kod gašenja potrebni helikopteri i air traktori.

- Potreba za letjelicima za gašanje požara utvrđena je u Studiji "Gašenje požara otvorenih prostora Federacije Bosne i Hercegovine korištenjem zračnih snaga", u kojoj su pored ostalog analizirani statistički podaci Federalnog operativnog centra FUCZ koji se odnose na broj evidentiranih velikih požara otvorenih prostora na području Federacije BiH tokom skoro svake požarne sezone, kao i broja zahtjeva za traženje pomoći u gašenju velikih požara otvorenih prostora - od Oružanih snaga BiH, susjednih zemalja na bilateralnoj osnovi, kao i drugih zemalja.

Navedenu studiju prihvatila je Vlada Federacije BiH još 2011. godine. Pored toga, potreba za letjelicima za gašanje požara utvrđena je i u Studiji "Gašenja šumskih požara u Bosni i Hercegovini", koju je prihvatilo Vijeće ministra BiH 2014. godine - kažu.

Dodaju kako je utvrđeno da FBiH treba nabaviti protivpožarne avione i helikoptere za gašenje požara iz zraka, ali i za druge zadatke zaštite i spašavanja.

Upitali smo koliko traju procedure nabavki ovih letjelica i da li je isplatnije njihovo iznajmljivanje.

VEZANI TEKST - Federacija će naredne godine najvjerovatnije biti "pokrivena" iznajmljenim letjelicama za gašenje požara

- Bosna i Hercegovina i Federacija BiH kao jedan od entiteta, nemaju iskustvo u iznajmljivanju letjelica za gašenje požara otvorenog prostora. U ovom trenutku ne raspolažemo provjerenim (relevantnim) informacijama i iskustvima zemalja u okruženju o isplativosti iznajmljivanja letjelica i posada tokom požarne sezone, zbog čega je pitanje utvrđivanja modela iznajmljivanja letjelica na komercijalnoj osnovi u požarnoj sezoni za područje Federacije BiH izuzetno kompleksno za rješavanje - navode iz FUCZ-a. 

Dodaju kako je posebno kompleksno uzimajući u obzir postojeću zakonsku regulativu, potpisane bilateralne sporazume i standardne operativne procedure sa susjednim zemljama u oblasti zaštite i spašavanja u BiH, nedovoljno poznate kriterije za ispunjavanje uslova za iznajamljivanje letjelica koji se odnose na države članice kroz Mehanizam civilne zaštite EU-a, kao i brojna druga pitanja koja je potrebno dodatno razmotriti.

- Prema tome, u ovom trenutku nemamo adekvatan odgovor o isplativosti iznajmljivanja letjelica tokom požarne sezone - kazali su u FUCZ-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.