open-navfaktor-logo
search
Karijera u usponu
Od Bihaća do Madrida: Hoće li nakon Breogana Musa osvojiti i srca navijača Reala
Džanan Musa napravio je ogroman korak naprijed u karijeri.
15.07.2022. u 21:24
get url
text

Košarkaš visok 203 centimetra, potpisao je ugovor s Real Madridom, a Kraljevima se obavezao na vjernost do 2024. godine.

Musa u Madrid stiže nakon sjajne sezone u Breoganu, poslije koje je izabran za najkorisnijeg košarkaša (MVP) Endesa lige.

Bh. košarkaš je u klub za koji do tada mnogi nisu ni čuli potpisao u julu 2021. godine. Ispostavilo se to kao ispravan potez, velika prekretnica u karijeri.

- Sve što se desi u karijeri igrača je prilika da dokaže da zaslužuje još bolje, ili podsjetnik da, ipak, treba da savlada neke lekcije. Džanan Musa je svoju priliku na najbolji način iskoristio i jedan naizgled poraz pretvorio u veliku pobjedu - napisao je Musin menadžer Miško Ražnatović nakon što je njegov klijent stavio potpis na ugovor s Madriđanima.

Musa je zaista poraz pretvorio u pobjedu. Njegov put do Reala nije bio nimalo lagan. Nasuprot.

On je rođen 1999. godine u Bihaću. Karijeru je počeo u rodnom gradu, a kasnije je doselio u Sarajevo gdje je nastupao za KK Koš.

VEZANI TEKST - Džanan Musa za Faktor: NBA iskustvo je neprocjenjivo, uspjeh košarkašica je ogroman i nestvaran
 

Musa je pažnju na sebe skrenuo na Evropskom prvenstvu za kadete 2014. godine, kada je s prosjekom od 23 poena po utakmici predvodio BiH do zlatne medalje. Tada je u državi željnoj sportskih rezultata rođena mlada zvijezda, a na Musina pleća stavljen je preveliki teret.

Bh. košarkaš krajem 2014. godine potpisuje za Cedevitu, a četiri godine poslije kao 19-godišnjak odlazi u NBA. Brooklyn Netsi su ga izabrali na draftu kao 29. pik druge prve runde. Mnogi su mišljenja da je "preko bare" otišao prerano. Igrao je za Brooklyn Netse u NBA, te Lond Island Netse u Razvojnoj ligi. U jednom razgovoru za Faktor na pitanje da li bi izabrao isti put, kada bi ponovo mogao birati, odgovorio je:

- Sve se dešava sa razlogom, tako i to. Jednostavno se desio odlazak i neke stvari se nisu poklopile. Moglo je biti drugačije. Apsurd je sada razmišljati o tome.

Musa je u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta stekao neprocjenjivo iskustvo koje mu sada pomaže, od fizičkog napretka do igračkog.

Reprezentativac BiH je u januaru 2021. godine potpisao za Andolu Efes. Turski klub napustio je poslije svega nekoliko mjeseci. U Istanbulu se nije snašao, a izuzetno teško se bilo izboriti s paklenom konkurencijom, strašnim individualcima koji često igraju i privatne utakmice.

VEZANI TEKST - Musa: Došao sam u najveći klub na svijetu
 

Poslije Bihaća, Sarajeva, Zagreba, New Yorka, Musa je izabrao čudan, ali ispravan put. Stigao je u Lugo, gradić u sjeverozapadnoj Španiji i potpisao za Breogan, koji je tek izborio plasman u špansku elitu.

Grad u Galiciji živi za košarku, Breogan je konstantno igrao pred ispunjenom dvoranom, a Musa je ubrzo postao miljenik publike. Kako i ne bi kada je prosječno po meču postizao 20 poena, po čemu ne bio neprikosnoven u Španiji. Na kraju se okitio priznanjem najboljeg igrača lige, što je prije njega za rukom polazilo sjajnim košarkašima poput Sabonisa, Bodiroge, Scole, Marca Gasola, Mirotića, Lulla, Dončića...

Musu čekaju novi izazovi, jer Real Madrid ima uvijek najveće moguće ciljeve. Iako ima samo 23 godine, bh. košarkaš u Madrid dolazi mnogo zreliji i iskusniji, što će mu biti od izuzetnog značaja na parketu. Hoće li nakon Breogana Musa biti i nova zvijezda i miljenik publike Reala?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.