open-navfaktor-logo
search
Dajte nam šansu
Od ponedjeljka u Općoj bolnici dodatna ambulanta za osobe sa poteškoćama u razvoju
Od ponedjeljka, 10. aprila u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" bit će otvorena dodatna ambulanta "Sve na jednom mjestu" za djecu i osobe sa poteškoćama u razvoju.
07.04.2023. u 21:33
get url
text

Ovu informaciju na društvenim mrežama objavili su iz nevladine organizacije Servis centar "Dajte nam šansu" (DNŠ).

Kako su naveli, za većinu populacije porodica koje imaju člana sa poteškoćama u razvoju je veoma stresno izvršiti ljekarske (specijalističke) preglede njihove djece, te da mnogi to ne uspijevaju.

Naglasili su da mnogi odustaju jer ne mogu, nemaju snage i nemaju dodatnu podršku za odlazak na specijalistički pregled.

- Odlazak od ambulante do ambulante, obilazak više zdravstvenih mjesta da bi se završili potrebni pregledi je dodatan i nepotreban stres za roditelje, koji svakako biju bitku kroz cijeli život, razlog je da se otvori dodatna ambulanta – stoji u njihovoj objavi na društvenim mrežama.

Ova dodatna ambulanta pružat će i više pregleda istovremeno koje inače nije moguće uraditi na jednom mjestu, te su naglasili da će se dodatna ambulanta koristiti ukoliko to neko želi i treba.

- Dodatna ambulanta nije namijenjena za tretiranje prehlada, upale grla i slično - pojasnili su, a dodali su i da će se uputnice dostavljati elektronskim putem bez potrebe odlaska kod doktora opće prakse. Narednih mjesec dana, ukoliko želite zakazati termin, možete se javiti na kontakt broj "Dajte nam šansu": 033/760-145.

Napomenuli su da će usluge dodatne ambulante imati djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju sa područja Kantona Sarajevo, bez obzira da li su član Udruženja ili ne, te da nisu potrebna dodatna sredstva.

- Zahvaljujemo se direktoru Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, cijelom timu koji će činiti tim dodatne ambulante, direktoru KJU Domovi zdravlja Sarajevo dr. Abelu Baltiću što imaju volju popraviti i reorganizirati stvari u sistemu – stoji u objavi i na kraju su napomenuli su da je ovo pilot projekat i da će u budućnosti pratiti rad istog i posmatrati šta je to što se treba korigovati, promijeniti i doraditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.