Afrika

Odjeci političke krize u Sudanu: Za opoziciju Bajram počeo danas, a za vlast će tek sutra

Objavljeno: 04.06.2019. u 14:50

Lokalni izvori javljaju da je veći dio Sudanaca "poslušao" opoziciju i danas obilježava Bajram. Međutim mnogi i danas poste u skladu sa saopćenjem vladajućih struktura koje tvrde da Bajram počinje tek sutra

FOTO: AA

Sudan je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja se manifestirala i oprečnim stavovima vlasti i opozicije i o pitanju kada počinje Ramazanski bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Po uzoru na većinu islamskog svijeta, sudanska opozicija je saopćila da je danas prvi dan Ramazanskog bajrama. S druge strane, Vijeće za vjerske poslove, koje djeluje pod okriljem privremene vojne administracije, saopćilo je da Ramazanski bajram nastupa tek sutra.

Lokalni izvori javljaju da je veći dio Sudanaca “poslušao“ opoziciju i danas obilježava Bajram. Međutim mnogi i danas poste, a za njih Bajram počinje sutra.

Nakon višemjesečnih antivladinih protesta, vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara al-Bashira, koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine.

Vojska je osnovala Vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini Vojnog vijeća i traži hitno formiranje civilne vlasti u toj afričkoj zemlji.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije