open-navfaktor-logo
search
Zasjedao Upravni odbor
Odlazi li Amer Čolan: KSBiH raspisuje konkurs za generalnog sekretara
Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu odlučio je da raspiše konkurs za generalnog sekretara.
09.12.2022. u 15:08
get url
text

Ameru Čolanu, aktuelnom prvom operativcu bh. košarke, ugovor sa Savezom istječe 31. decembra 2022. godine, a do tada će, najavljeno je, po procedurama i transparentno biti raspisan konkurs.

Potvrdio je to za Faktor Arnel Kalušić, član Upravnog odbora KSBiH iz Zenice.

- Kada su u pitanju izvještaji Razije Mujanović i Vedrana Princa, direktora ženske i muške košarkaške reprezentacije BiH, oni su suštinski prihvaćeni i usvojeni, ali sva problematika (miješanje ljudi iz Saveza, prije svega generalnog sekretara u rad direktora, o čemu je Razija Mujanović pisala u izvještaju koji je već objavljen u javnosti) bit će rješavana u toku narednog perioda - kazao je Kalušić dodavši kako još nisu izabrani predsjednik i dvojica potpredsjednika KSBiH.

Kalušić je najavio i rješavanje tekućih pitanja (imenovanje komisija i tijela Saveza), kao i finansijskih problema jer su dobili izvještaj Nadzornog odbora.

- Na osnovu izvještaja Nadzornog odbora Skupština je naložila da se raspiše konkurs za izbor revizorske kuće koja će izvršiti reviziju poslovanja u posljednje četiri godine (možda i na duži period), a mi kao Upravni odbor to sprovodimo - istakao je Kalušić dodavši kako 31. decembra ove godine istječe ugovor i generalnom sponzoru Telemachu, a da su incijalni razgovori o nastavku saradnje već obavljeni:

VEZANI TEKST - Razija Mujanović teško optužila Amera Čolana: Htio je krojiti spiskove igračica, bilo me stid kako se odijeva na SP-u

- Ušlo se u razgovore sa Telemachom, ali i sa još nekim firmama o sponzorstvu. Cilj nam je da produžimo važeće sponzorske ugovore, ali i da dogovorimo ulazak nekih novih kompanija.

Sekretar je već pričao sa Telemachom, dostavio nam je njihovu ponudu, a oni žele da nastave saradnju na isti način kao i do sada, s kojom je KSBiH generalno bio zadavoljan - dodao je Kalušić.

Najavio je da će se razgovarati o razvoju mlađih uzrasnih kategorija jer ne postoji jedinstvena liga na nivou ni Federacije, a ni države (igra se turnirski sistem).

- Zalagat ću se za to da u naredne četiri godine, u mom mandatu, svi rade svoj posao. Da kancelarija Saveza i generalni sekretar brinu o svojim obavezama, UO da radi svoj posao, a selektori i direktori da brinu o reprezentacijama i razvoju mladih igrača. Neigranje jedinstvenih liga, takmičenja završavaju na kantonima i to je najveći problem razvoja igrača. Usljed toga i naše mlađe reprezentativne selekcije bilježe dosta loše rezultate. Donijeli smo odluku da se prijavimo FIBA-i za domaćinstvo U-18 evropsko prvenstvo B divizije. 

Također, morat ćemo se pozabaviti i Sudijskom organizacijom. I u tom dijelu bilo je dosta problema, pa ćemo se morati pozabaviti kako bismo uredili i taj dio - kazao je Kalušić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.