open-navfaktor-logo
search
Nedjeljko Obradović
Odlikovao ga Josipović: General HVO-a osumnjičen za ratni zločin nad Bošnjacima u Hercegovini
Županijsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv generala Nedjeljka Obradovića, komandanta Prve brigade HVO-a Knez Domagoj, koji je prije toga bio i komandant 116. brigade HV-a u Metkoviću, a zbog zasluga za odbranu Metkovića svojevremeno ga je odlikovao bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.
22.03.2021. u 22:30
get url
text

Još ranije Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Obradovića zbog ratnih zločina, ali on nije bio dostupan bh. pravosuđu, pa je nakon par godina ŽDO Split prikupilo svu potrebnu dokumentaciju o tom slučaju od Tužilaštva BiH i preuzelo krivični progon.

Postoji osnovana sumnja, kako se tvrdi u zahtjevu za provođenje istrage, da je Obradović od početka aprila 1993. godine do aprila 1994. godine na području općina Stolac i Čapljina, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, koja datira još od 12. augusta 1949. godine, te protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Postoji osnovana sumnja da je Obradović naredio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove Bosne i Hercegovine pod kontrolom Armije RBiH i u druge zemlje, te odvođenje zarobljenih civila i ratnih zarobljenika u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina), kao i u druge objekte koji su se koristili za zatočenje Bošnjaka, i to u Policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, Silosu u Čapljini, u kasarnu Grabovina te na Heliodromu.

Pripadnici 1. brigade HVO-a Knez Domagoj provodili su, osnovano se sumnja, masovno koordinirano protjerivanje, čišćenje i prisilno premještanje civila bošnjačke nacionalnosti pod paljbom iz vatrenog oružja, pri čemu su usmrtili i povrijedili veliki broj žrtava.

U logorima su pripadnici 1. brigade HVO-a Knez Domagoj svakodnevno fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike uz ograničenu slobodu kretanja, prema njima su okrutno postupali u uvjetima pretrpanosti, bez dovoljno hrane i vode, te su ih koristili za prisilni rad. Od posljedica fizičkog zlostavljanja mnogi su zatvorenici teško povrijeđeni, a mnogi su i preminuli.

Obradović je, osnovano se sumnja, imajući komandne ovlasti te znajući da civili i ratni zarobljenici koji su tamo neosnovano zatvoreni borave u teškim uvjetima, kao i da ih njemu podređeni čuvari i pripadnici brigade kojom je komandovao svakodnevno fizički i psihički zlostavljaju te ih koriste za prisilni rad, nije poduzeo ništa da se takva protivzakonita postupanja spriječe i kazne.

Osnovano se sumnja, da je Obradović pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice, te je propustio da se prijave i istraže i drugi zločini protiv bošnjačkog stanovništva koji su počinjeni u inkriminiranom vremenu."

"Neretvanski gusari", službeno 116. brigada Hrvatske vojske, osnovani su 17. novembra 1991. u Metkoviću. Prvi i ratni komandant brigade bio je tada pukovnik, a danas general Nedjeljko Obradović.

Za generalom Nedjeljkom Obradovićem prije 10 godina Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodnu potjernicu na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH da mu se odredi pritvor, zbog sumnje da su pripadnici brigade Knez Domagoj, kojom je Obradović komandovao 1993. i 1994. na području Čapljine počinili ratni zločin.

Optužen je po komandnoj odgovornosti. Hrvatska je vlastima BiH odbila izručenje generala Obradovića.

Još 2006. godine, tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte dostavila je Tužilaštvu BiH 20 predmeta, među kojima je bio i onaj protiv Nedjeljka Obradovića, sa zahtjevom da budu prioritetno uzeti u proceduru.  

Godinu poslije, tadašnji premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Boras imenovao je za svog savjetnika upravo generala Nedjeljka Obradovića, što je izazvalo šok među Bošnjacima koji su prošli kroz zloglasne logore u Hercegovini. 

Ime Nedjeljka Obradovića spominje se i u optužnici protiv haške šestorke (Prlić i ostali), i to na nekoliko mjesta. 

 

General Obradović je bio aktivni učesnik tzv. Hrvatske samouprave, kao jedan od komandanata hrvatske komponente Vojske Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.