open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Održan razgovor s maturantima koji školovanje žele nastaviti u Turskoj
U Sarajevu je održan razgovor s maturantima koji su se prijavili na konkurs za stipendije u Turskoj koji je objavila Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) i Fondacija Diyanet.
05.08.2020. u 13:00
get url
text

Stručnjak za obrazovanje iz Turske fondacije Diyanet Abdulkadir Sylka je izjavio da su razgovori s maturantima u protekloj sedmici održani i u drugim zemljama regije. 

- Razgovarali smo s maturantima sa Kosova, iz Albanije i Srbije. Nakon Bosne i Hercegovine idemo u Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju -, kazao je Sylka.

On je istakao da su maturanti iz zemalja regije pokazali veliko interesovanje za školovanje u Turskoj, no na razgovor su pozvani samo oni koji su ispunjavali potrebne uslove.

Sylka je napomenuo da Turska i balkanske zemlje dijele zajedničku historiju, što u velikoj mjeri utiče na izbor maturanata koji žele nastaviti školovanje u inostranstvu.

On je kazao da se razgovori s oko stotinu maturanata širom regije održavaju u okviru mjera protiv širenja koronavirusa.

Maturanti koji su polagali usmeni i pismeni ispit za školovanje u Turskoj o svojim će rezultatima biti obaviješteni 15. septembra.

Na ovogodišnji konkurs za stipendije Turske fondacije Diyanet prijavilo je se 6.295 maturanata iz 97 zemalja, od kojih će 215 dobiti priliku za školovanje u turskim medresama, dok će njih 80 moći upisati neki od teoloških fakulteta u Republici Turskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.