open-navfaktor-logo
search
Reakcija
OHR o nepoštivanju odluka Ustavnog suda FBiH
Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se BiH razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti
29.05.2019. u 12:48
get url
text

Iz Ureda visokog predstavnika za BiH oglasili su se povodom nepoštivanja odluka Ustavnog suda Federacije BiH.

Ustavni sud FBiH je u maju 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma, naveli su iz OHR-a.

Sud je stoga naložio da ove tri kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci, što nijedna skupština do sada nije učinila, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Dejtona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti - rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

On je pozvao kantonalne skupštine da bez odlaganja provedu odluku Ustavnog suda FBiH te podsjetio da, do donošenja izmjena ovih kantonalnih ustava, prеdnost imaju odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH koje se direktno primjenjuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.