open-navfaktor-logo
search
Lukavački GIKIL
Oko 1.000 radnika uredno na poslu: Najveći zagađivač radi bez dozvole i Nadzornog odbora
Trenutna situacija je da imamo kompaniju koja je veliki zagađivač i radi bez okolišne dozvole. Još koliko sutra federalna inspekcija može ući u ovu kompaniju i zabraniti rad
16.01.2020. u 17:08
get url
text
GIKIL: Jedan od ekoloških incidenata
get url
text

U lukavačkom GIKIL-u radi oko 1.000 ljudi. Oni dolaze na posao u pet proizvodnih pogona iako njihova kompanija nema okolinsku dozvolu, niti Nadzorni odbor, koji je nadležan za potpisivanje milionskih ugovora od kojih su neki istekli s prošlom godinom.

Ima li GIKIL ikakvu budućnost u ovom momentu, niko ne želi komentirati. Svi žive u nekom statusu quo i čekaju da neko drugi donese odluke, a njih još od septembra 2019. godine nema.

Podsjećamo, Federalna vlada prošle semdice prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac za kompleks pogona za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije.

Uredno na posao

- Situacija u GIKIL-u je uobičajena, svi radnici uredno idu na posao i ispunjavaju svoje obaveze. Kakva će biti sudbina kompanije je pitanje za Vladu Tuzlanskog kantona, koja je većinski vlasnik, što se radnika tiče mi obavljamo svoj posao - rekao je za Faktor Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

Iz Vlade FBiH je saopćeno da je, "na osnovu okolišne dozvole od 24. januara 2012. godine GIKIL imao obavezu da u tehnologiju s ciljem smanjenja štete u okolišu investira 111.354.000 KM, a investirao je samo 4.067.911 KM, čime je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanje prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, kao osnovnih Ustavom zagarantovanih ljudskih prava".

Dakle, trenutna situacija je da imamo kompaniju koja je veliki zagađivač i radi bez okolišne dozvole. Još koliko sutra federalna inspekcija može ući u ovu kompaniju i zabraniti rad, a onda bi vjerovatno imali drugačiju reakciju radnika.

S druge strane, aktuelna Uprava GIKIL-a i da želi, sada nije u mogućnosti uložiti potrebne milione u zaštitu okoline jer nema Nadzornog odbora koji može donijeti odluku o takvim koracima.

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanija KHK, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, i GSHL-a.

Optužnice i tužbe

Međutim, posljednja Skupština kompanije održana 23. septembra dovela je do toga da Mittalov GSHL izabere svih pet članova Nadzornog odbora. Nakon toga, KHK u stečaju podnosi tužbu, a Općinski sud Tuzla donosi zaštitnu mjeru i zabranjuje provedbu odluka sa sporne Skupštine i konstituiranje i rad Nadzornog odbora.

Da stvar bude gora, svi članovi Nadzornog odbora izabranog u septembru su pod istragom Kantonalnog tužilaštva TK. Ista je stvar sa prethodnim NO na čijem je čelu bio Pramod Mittal i dva posljednja generalna direktora, koja su obojica Mittalovi ljudi, a tereti ih se za privredni kriminal težak najmanje 21 milion KM.

- Skupštinu treba sazvati Uprava kompanije, a oni to još nisu učinili. Po zakonu imaju obavezu da poziv za Skupštinu društva dostave 15 dana prije održavanja - kaže za Faktor stečajni upravnik GIKIL-a Hajrudin Kunalić.

Nezvanično saznajemo da Uprava ima najmeru da sazove Skupštinu, ali čeka na određene odluke Konatonalnog suda u Tuzli. Koliko to može potrajati, niko ne zna, kao što niko ne zna ili ne želi reći koliko vremena ima GIKIL prije nego što postane novi Aluminij.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.