open-navfaktor-logo
search
Projekti
Olakšanje vozačima: Australija uvodi svijetleće oznake na cestama
Australijska vlada uvodi program sigurnosti na cestama vrijedan 245 miliona dolara, koji uključuje neke inovativne nove tehnike za zaštitu ne samo vozača, već i biciklista i pješaka.
03.06.2022. u 10:54
get url
text

Najzanimljiviji aspekt programa je implementacija fotoluminiscentnih oznaka na cesti koje svijetle u mraku. Baš kao i plastične zvijezde koje ste stavljali na strop svoje spavaće sobe kao dijete, linije na cesti danju će izgledati potpuno normalno, ali kad padne noć bit će sjajne poput zvijezda.

Boja koja svijetli u mraku trebala bi olakšati vozačima kretanje u uslovima smanjene vidljivosti, a time i skratiti vrijeme reakcije na pojedine uvjete na cesti.

Programom je predviđena aplikacija boje na pojedinim cestama u državi Victoriji (Australija), a firma Tarmac Linemarking je već objavila fotografije ceste sa svjetlećim oznakama.

Naravno, ima i onih koji se protive ovoj inicijativi. Neki kažu da će troškovi biti previsoki jer boju treba često obnavljati, drugi, pak, tvrde da boja sadrži opasne materijale, a neki misle da će ljudi zbog svjetlećih oznaka poželjeti ugasiti svjetla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.