open-navfaktor-logo
search
Univerzitet Harvard
Omega-3 masne kiseline najvažniji dodatak prehrani za ljude
Naučnici su potvrdili poveznicu između svakodnevne suplementacije omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od niza srčano žilnih bolesti, uključujući infarkt, smrt uzrokovanu koronarnom srčanom bolešću, a jedino što nisu potvrdili je smanjenje rizika od moždanog udara
13.10.2019. u 13:45
get url
text

Najnovija studija provedena na Univerzitetu Harvard još jednom je potvrdila ono što je i niz ranijih pokazao - osobe koje uzimaju omega-3 dodatke prehrani proizvedene od ribljeg ulja imaju niži rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti od onih koji ne uzimaju ovaj dodatak.

Naučnici su potvrdili poveznicu između svakodnevne suplementacije omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od niza srčano žilnih bolesti, uključujući infarkt, smrt uzrokovanu koronarnom srčanom bolešću, a jedino što nisu potvrdili je smanjenje rizika od moždanog udara.

Dodatno, povećan unos omega-3 dodataka prehrani proizvedenih od ribljeg ulja osigurava dodatno smanjenje ovog rizika.

Studija je potvrdila zaštitno djelovanje svakodnevne suplementacije omega-3 masnim kiselinama protiv niza kardiovaskularnih bolesti, koje su najveći krivac za preuranjenu smrt u svijetu.

Naučnici su u ovoj studiji uključili podatke iz 13 ranijih istraživanja, pa je broj ispitanika bio viši od 127.000, što znači da je ovo najveće ispitivanje utjecaja omega-3 masnih kiselina do sada.
Količine imega-3 masnih kiselina, koje su pokazale pozitivne učinke na smanjenje rizika od navedenih bolesti su od 840 mg na dan prema većim količinama.

Rezultati istraživanja dodatno idu u korist preporukama o povećanju unosa ribe i morskih plodova koji obiluju omega-3 masnim kiselinama, a koje su pogotovo u našoj zemlji na niskom nivou.

Dodatno, uz unos ribe, savjetuje se redovno provoditi neki oblik fizičke aktivnosti te općenito provoditi zdraviji način života, kako bi se, uz suplementaciju omega-3 masnih kiselina smanjio rizik od niza bolesti koje utječu na kvalitetu, ali i trajanje života.

Koliko Evropljani jedu ribe

Prema podacima Evropskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), evropski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg po stanovniku, ali postoje velike razlike između pojedinih država članica, pa tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg, dok Španija drži drugo mjesto sa 46,2 kg po stanovniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.