open-navfaktor-logo
search
Predstava
"One Way Ticket" 18. maja: Počast optimizmu i želji za životom građana Sarajeva
Predstava "One Way Ticket" govori o ratnoj i poslijeratnoj borbi sa ratom. O nadi i optimizmu. Ožiljcima i ljubavi. O neraskidivim vezama sa rodnom grudom
17.05.2019. u 22:45
get url
text
Reditelj predstave Nick Teunnisen

U okviru programa Međunarodni dan i Evropska noć muzeja, 18. maja u 18 sati, na Spomeničkom kompleksu Tunel D-B, mladi holandski glumac i reditelj Nick Teunnisen izvest će predstavu "One Way Ticket" ("Karta u jednom pravcu").

Predstava je rađena po priči Ismira Here, a premijeru će doživjeti tačno na mjestu koje je prije 25 godina označilo njegov život. Prošao je kroz Tunel spasa u Sarajevu te otišao u Holandiju. U toj je zemlji postao TV reditelj koji se, kako kaže, bavi životima i nedaćama drugih ljudi.

Sa rediteljem Nickom upoznao se prije nekoliko godina. Postali su nerazdvojni u Ismirovoj ličnoj borbi sa prošlošću i sadašnjošću. Od tog momenta Nick sve češće dolazi u Sarajevo, koje naziva svojom drugom kućom.

- Svoje sam emocije i prošlost ostavio po strani u kofer. Kad smo počeli raditi predstavu otvorio sam taj kofer i izvadio svoje traume iz njega. I ispričao priču - podvukao je Ismir Hero.

Predstava "One Way Ticket" govori o ratnoj i poslijeratnoj borbi sa ratom. O nadi i optimizmu. Ožiljcima i ljubavi. O neraskidivim vezama sa rodnom grudom. Izgubljenom identitetu i istrajnosti. Pozorišni kritičari u Holandiji o njoj su kazali da je "počast optimizmu i želji za životom građana Sarajeva".

U nedjelju, 19. maja u 20 sati, predstava će biti izvedena u SARTR-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.