open-navfaktor-logo
search
Još se ništa ne zna
Online nastava ili povratak u školske klupe u Kantonu Sarajevo: Nadležni se više bave radom kafića nego obrazovanjem
Nova školska godina u Kantonu Sarajevo zakazana je za 1. septembar, ali niko još ne zna hoće li učenici ponovo imati online nastavu kao što je to bio slučaj u posljednjih skoro tri mjeseca prošle školske godine ili će se djeca vratiti u klupe.
10.08.2020. u 20:02
get url
text

 Sve zavisi od razvoja epidemiološke situacije u KS i broja zaraženih koronavirusom koje je u posljednje vrijeme iz dana u dan sve gore.

- Uputili smo dopis Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, čekamo upute epidemiologa. Zato još ne možemo reći s kojim modelom nastave ćemo startati u novoj školskoj godini, nastavom u klupama, online opcijom ili kombinovano. U svakom slučaju, bit ćemo spremni za svaki scenarij. Uvažit ćemo mišljenja i roditelja, nastavnika, strukovnih udruženja  – kaže Anis Krivić, ministar obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

Želimo imati normalnu školsku godinu

Prema njegovim riječima, naredna sedmica krajnji je rok kada će znati hoće li učenici ponovo u školske klupe.

- Naredni ponedjeljak, 17. augusta, imat ćemo veliki sastanak na kojem ćemo, vjerujem, znati kakav će biti početak školske godine. Naši timovi rade već više od mjesec i spremaju dokumentaciju koju ćemo proslijediti školama. Želimo imati normalnu školsku godinu, ali to ne zavisi od nas. Zdravlje djece je na prvom mjestu. Ukoliko budemo morali ići s online nastavom, mijenjat ćemo metodologiju rada, način ocjenjivanja, skratili bismo rad ispred računara, na određen način smanjili obim gradiva… Naše škole su dobro opremljene kada su u pitanju informatička sredstva, bilo je i donacija, tako da tu ne bi bilo problema, odsnono učenici u slučaju online nastave imali bi sredstva za rad. Imat ćemo razgovore s telekom operaterima da pojačaju internet, da tamo gdje ga nema dobijemo 4G kartice… - ističe Krivić i dodaje:

- Voljeli bismo, ako ništa drugo, osigurati prvačićima da se pojave u školama 1. septembra, uz neophodno poštivanje svih epidemioloških mjera. Ipak, to je dan koji se pamti cijeli život.

Ukoliko epidemiološka situacija bude zahtijevala online nastavu, ona će donijeti veliki problem koji nije bio prisutan u prošloj školskoj godini. Tada su roditelji zbog svih restriktivnih mjera u najvećem broju bili u u domovima s djecom i mogli su nadzirati njihov rad, pogotovo učenika od 1. do 4. razreda.

- Svjesni smo te mogućnosti. To bi nam moglo značiti veliki problem, ali sačekajmo hoće li djeca ići u učinioce ili će biti online nastava – poručuje Krivić.

Dijana Ćirić Parla iz Vijeća roditelja KS naglašava da će ovo udruženje zahtijevati maksimalno ispunjenje svih epidemioloških mjera ukoliko se odluči da se djeca vrate u klupe.

Neke škole u KS imaju i po 1.500 učenika

- Svjedoci smo da se i mlađa populacija, pa i djeca zaražavaju. Obrazovanje je važno, ali je zdravlje djece najvažnije. Ako 1. septembra djeca počnu pohađati nastavu u školama, prethodno će se morati uraditi detaljna dezinfekcija svih prostorija. No, da li je to dovoljno? Neke škole u KS imaju i po 1.500 učenika, učinioce su male, kako će se u odjeljenju sa 20 i više učenika poštovati socijalna distance? Kako tokom odmora spriječiti djecu da se ne igraju zajedno? I onda, ako se zaraze i virus donesu svojoj porodici, nanama, bakama… - kaže Ćirić Parla.

 Online nastava bi, stav je Vijeća roditelja KS, morala biti drugačije organizovana.

- I tokom online nastave u prošloj školskoj godini, koja je imala dosta nedostataka, tražili smo da jedan roditelj mora biti uz djecu. To se nije ispoštovalo. Sada nismo u kolektivnom karantinu, kako će izgledati online nastava djece do 4. razreda, a da ih niko ne kontroliše? Pored toga, moralo bi se osigurati učenje na daljinu, da učenici vide svoje učiteljice i nastavnike, unaprijediti način ocjenjivanja… Mnogo je upitnika, a malo odgovora. U radu resornog ministarstva uključen je i predstavnik Vijeća roditelja, želimo najbolje rješenje za našu djecu, uz poštivanje svih epidemioloških mjera – smatra Ćirić Parla.

Očekivali smo da će biti organizirani sastanci

Hajrudin Ćuprija, predsjednik Udruženja direktora sarajevskih osnovnih škola, stava je da se kasni.

- Očekivali smo da će biti organizirani sastanci s ljudima iz ministarstva i Kriznog štaba KS. Mislim da se kasni. Također, Skupština KS je već trebala uvojiti set zakona koji se tiču obrazovanja. I to je na čekanju. To nam predstavlja dodatni problem, uz ovaj postojeći s koronavirusom. Online nastava nije dobro rješenje, ono može biti samo nužno. Ona ne može polučiti rezultate ni približno onim iz redovne nastave. Imam utisak kao roditelj troje učenika da se nadležni više bave koliko će nam raditi kafići, šta ćemo s turizmom nego o obrazovanju i onima koji su budućnost BiH – razočarano kaže Ćuprija.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.