open-navfaktor-logo
search
Rasprava u PSBiH
"Opasni po život građana": Tegeltija opet pozvan na ostavku, on poručio da ne želi lekcije o obrazu
Nema sumnje da je ovo daleko najneefikasniji, najslabiji saziv Vijeća ministara BiH, a poseban problem je što se radi o sazivu koji se pokazuje opasnim po zdravlje i živote građana BiH, kazao je danas Predrag Kojović, predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke, na sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta.
28.04.2021. u 15:27
get url
text

Kojović je, govoreći o radu Vijeća ministara BiH s posebnim osvrtom na iznalaženje odgovora na pandemiju koronavirusa, pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da podnese ostavku.

Raspravu o radu Vijeća ministara tražili su, kroz interpelaciju, zastupnici Naše stranke i SDP-a BiH.

VEZANI TEKST - Burno na sjednici: Nešiću smetaju izjave Izetbegovića, Osmanović i Magazinović mu oštro odgovorili

U dužem izlaganju Kojović je, između ostalog, kazao da je duplo više zakona usvojeno na prijedlog devet opozicinih zastupnika, nego Vijeća ministara. Govorio je o neučnikovitom učešću u COVAX mehanizmu, te istakao da je Vijeće ministara ostavilo entitete na milost i nemilost multinacionalnih korporacija i doveo u situaciju u kojoj ni FBiH ni RS još nisu u stanju vakcinisati ni desetinu svog stanovništva.

Rekao je da ministarstva nisu obavljala ni svoje redovne dužnosti, te da su zakazali, a da je Tegeltija na početku mandata iznio niz obećanja od kojih nijedno nije ispunio.

Tegeltija je, odgovarajući na interpelaciju, između ostalog kazao da su 5. marta prošle godine, prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, razmatrali informaciju o poduzetim mjerama u BiH u vezi sa sprečavanjem širenja bolesti, te da je tada BiH imala zabilježen jedan slučaj. Potom je dogovoreno uvođenje ograničenja za ulazak u BiH i karantini, proglašeno je stanje prirodne i druge nesreće, uvedeni karantini na graničnim prijelazima, odlučeno da se zatraži međunarodna pomoć.

Govorio je o 42 miliona KM pomoći zdravstvenom sektoru, više od 700 miliona eura međunarodne podrške BiH, otvaranju zelenog koridora, preferencijalnom tretmanu domaćeg.

Kada su u pitanju vakcine, Tegeltija je rekao da je do danas u BiH uvezeno oko 236.800 vakcina, a da do kraja juna očekujemo i 865.000 doza kroz COVAX čiji dio stiže u prvoj sedmici maja, kroz EU mehanizam čija se prva isporuka Pfizer vakcina očekuje 3. ili 4. maja, a dogovorena je isporuka 300.000 vakcina AstraZenece, očekuje se 250.000 doza kao donacija Malezije, 20.000 donacije iz Hrvatske, te vakcine iz Srbije za revakcinaciju.

VEZANI TEKST - Tegeltija sa predstavnicima Svjetske banke o podršci zdravstvenom sektoru

- Ostaje pitanje direktnih nabavki. Jučer sam imao sastanak sa premijerima entiteta. Radovan Višković je rekao da očekuju 160.000 kineskih vakcina u subotu i da je RS dobio šestinu ugovorenih vakcina sa Rusijom. Ako bi te vakcine stigle, to bi bilo milion doza vakcina za građane BiH. Fadil Novalić je rekao da FBiH pregovara sa tri različita dobavljača. Svaka je procijenjena na iznos od 500.000. Još nije potpisan ugovor i nema sa sigurnošću rokova iskoruke. COVAX će kvartalno isporulivati po 200.000 doza – dodao je Tegeltija, tvrdeći i da se od 79 sjednica Vijeća ministara na prste jedne ruke mogu nabrojati one na kojm se nije razgovaralo o pandemiji.

Saša Magazinović, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH, stava je da je ostavka Tegeltije jedini i sjajan put "da sačuvate sebe i svoj obraz".

Snježana Novaković Bursać, predsjednica Kluba zastupnika SNSD-a, odakle dolazi i Tegeltija, pak je stava da je sve što je rečeno zapravo set želja i ideja šta bi trebalo raditi Vijeće ministara, a što nije njegova nadležnost.

Na kraju rasprave zastupnicima se ponovo obratio Tegeltija, poručivši da "svako od nas čuva svoj lični i politički obraz", te da ne želi da mu iko dijeli lekcije.

- Politički obraz se pokazuje na izborima. Rad svih nas će ocjenjivati građani vrlo brzo - dodao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.