open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Općina Novi Grad Sarajevo: Nismo mi "doveli" Senada Šabića u Ahatoviće, niti mu izgradili kuću
Povodom teksta objavljenog danas na portalu Faktora, a koji se odnosi na sinoćnje ubistvo u sarajevskom naselju Ahatovići, reagirali su iz sarajevske Općine Novi Grad. 
13.08.2020. u 16:44
get url
text

Komšije ubijenog Midhata Čardakovića su u razgovoru s ekipom Faktora neveli kako je Općina Novi Grad "dovela" i izgradila kuću Senadu Šabiću, nakon što im je izgorjela kuća u kojoj su dotad živjeli u Boljakovom Potoku.

Najavili su i peticiju prema Općini u kojoj će, kako su kazali, tražiti da im riješe taj problem. 

VEZANI TEKST - Mještani Ahatovića kod Sarajeva u šoku: "Čovjek je ubijen na kućnom pragu, ni kriv ni dužan"

Iz Općine Novi Grad, međutim, to su demantovali, te naveli sljedeće: 

Zemljište na kojem je Šabić izgradio kuću nije bilo u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, niti je Općina mogla "dovesti" niti dati na korištenje, zemljište koje je u privatnom vlasništvu.

Senad Šabić, kupio je 2013. godine parcelu od drugog fizičkog lica, u ulici Ranovačka do broja 27 na kojoj je izgradio kuću. Općina Novi Grad Sarajevo ni na koji način nije učestvovala u sufinansiranju izgradnje individualnog stambenog objekta, vlasnika Senada Šabića.

On se kao pripadnik boračke populacije, 31.05.2016. godine Općini obraćao zahtjevom da mu se novčano pomogne u ugradnji građevinskog materijala za prizemlje stambenog objekta, kojeg je dobio od Ministarstva za boračka pitanja KS, kao i u nabavci stolarije i sanitarija za pomenuti objekat.

S obzirom na to da Općina nije nadležna za dodjelu građevniskog materijala, njegov zahtjev je odbijen, navodi se u reagiranju iz Općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.