open-navfaktor-logo
search
Vrše se kontrole
Općina Stari Grad u 2021. deložirala 20 zakupaca iz poslovnih prostora, ima li zloupotreba
Stari Grad u Sarajevu nezaobilazan je dio obilaska svakog posjetitelja, da li domaćeg turiste ili posjetilaca koji dolaze iz dalekih zemalja svijeta i upravo zbog tih turističkih potencijala vlada i veliko interesovanje za otvaranjem trgovina, ugostiteljskih objekata i objekata druge namjene baš u tom dijelu grada.
01.11.2021. u 08:19
get url
text

Općina Stari Grad povremeno objavljuje javne pozive za dodjelu poslovnih prostora u zakup koji se mogu dobiti po povoljnijim cijenama na atraktivnim lokacijama.

Međutim, nerijetko se ti prostori i ostvarivanje prava na njihovo korištenje zloupotrebljavaju.

- Tražio sam poslovni prostor u Starom Gradu kako bih otvorio trgovinu gdje bih izrađivao tradicionalne predmete, nudio turistima nešto novo i lijepo što će ponijeti kao znak sjećanja na posjetu našem lijepom Sarajevu. Nakon što sam vidio oglas za iznajmljivanje jedne trgovine, u razgovoru sa vlasnikom saznajem da je on ustvari zakupac prostora koji je u vlasništvu Općine Stari Grad i da on taj prostor sada izdaje jer se ne bavi trenutno onim zbog čega je aplicirao i na osnovu čega je dobio prostor. Očekivao sam neku normalnu cijenu, u skladu sa lokacijom. Naravno, nisam očekivao besplatno, ali kada sam čuo cijenu za najam tog poslovnog prostora, nije mi bilo dobro. Čovjek je tražio malo više od 2.000 maraka – priča sagovornik.  

U Općini Stari Grad Sarajevo kažu da se takvi slučajevi zloupotreba trebaju prijaviti nadležnoj Službi za privredu.

- Služba za privredu Općine Stari Grad Sarajevo redovno vrši kontrolu korištenja poslovnih prostorija na kojima pravo raspolaganja ima Općina Stari Grad Sarajevo, a u smislu aktivnosti istih, nedozvoljenog podzakupa, izvođenja bespravnih radova u poslovnim prostorima, i slično, te u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem odmah poduzima potrebne radnje iz svoje nadležnosti, a sve u skladu sa Zakonom o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija i Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad – kazali su za Faktor iz Općine Stari Grad.

Navode da se putem nadležne Službe za privredu "uredno i kontinuirano prati naplata fakturisanih zakupnina, te se u tom smislu blagovremeno pokreću postupci u skladu sa Zakonom i Odlukom".

- Nema većih dugovanja prema Općini Stari Grad jer se putem nadležne Službe uredno i blagovremeno zakupcima šalju opomene i raskidi ugovora o zakupu, a sve u skladu sa odredbama Zakona i Odluke. Naime, zakupcima koji ne izvrše plaćanje po ispostavljenoj fakturi za prethodni mjesec, faktura za sljedeći mjesec sadržava i opomenu za plaćanje rokom dospjelih obaveza. Nakon neplaćene tri zakupnine, zakupcima se upućuje jednostrani raskid ugovora. Ukoliko, i nakon upućenog jednostranog raskida, zakupac ne izmiri četiri dospjele zakupnine, putem Općinskog pravobranilaštva se pokreće sudski postupak za naplatu duga, te Općina, kao zakupodavac, vrši iseljenje zakupca iz poslovnog prostora na osnovu rješenja o iseljenju i zaključka o izvršenju istog. Od početka 2021. godine, po osnovu dugovanja, izvršene samo dvije deložacije zakupaca iz općinskih poslovnih prostora, a u skladu sa Zakonom i Odlukom – kazali su iz Starog Grada.

Ističu da su tokom kontrola korištenja poslovnih prostora uočene razne zloupotrebe u smislu korištenja poslovnih prostora od trećih lica, kao i nekorištenja prostora duži vremenski period od zakupaca bez opravdanih razloga.

- Od početka 2021. godine, izvršeno je 20 deložacija zakupaca, koji su bez opravdanog razloga poslovne prostore držali zatvorenim duže od dva mjeseca ili su dali na korištenje trećim osobama, a što se također smatra nekorištenjem poslovnog prostora od zakupca, odnosno neaktivnošću zakupca – pojašnjavaju također.

Nakon što se zakupci deložiraju iz tih poslovnih prostora, oni se ponovo daju pod zakup putem javnog oglasa, koji se, kako navode, putem nadležne Službe za privredu objavljuje redovno, najmanje jednom mjesečno, a sve s ciljem pružanja mogućnosti što većem broju građana da ravnopravno učestvuju u postupku dodjele u zakup općinskih poslovnih prostora, uzimajući pri tome u obzir i ekonomski interes Općine Stari Grad Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.