open-navfaktor-logo
search
SPO "15. maj"
Optužbe na račun policije i gradonačelnika Imamovića: "U Tuzli nema slobode mišljenja i okupljanja"
SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli čija je gradnja počela 2007, a trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka
13.05.2019. u 13:29
get url
text
Jedno od okupljanja kupaca nekretnika SPO "15. maj"

Kupci nekretnina iz Stambeno poslovnog objekta (SPO) "15. maj", koji se u Tuzli gradi već 12 godina, skrenuli su danas pažnju, da se njihov problem u posljednje vrijeme dodatno usložnjava. Oni očekuju da u najskorije vrijeme usele u svoje stanove, nakon deset godina čekanja, ali da im u toj namjeri, iz njima nepoznatih razloga, odmaže Gradska uprava Tuzla, na čelu s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.

- Naši protesti koji su uvijek bili mirni, sada se zabranjuju U Tuzli, gradu koji voli slobodu. Zabranjuje se sloboda mišljenja, govora i mirnog okupljanja. Obrazloženje ne postoji, postoji samo njihov bezrazložan strah od nekih incidenata - rekao je predsjednik Udruženje kupaca SPO "15. maj" Mirsad Šuvalić.

SPO "15. maj" je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli čija je gradnja počela 2007, a trebala je biti završena tokom 2009. godine. Kupci nekretnina svoje stanove platili su više od 10 miliona maraka. Zgradu su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija Giprom.

Ovdje smo da osvjedočimo, bahatost, nerad i nezainteresovanost Gradske uprave, istakla je Sevleta Avdić, i podsjetila na odluke Gradskog vijeća iz nevombra 2017. godine.

- U tom odlukama je rečeno da svi priključci zgrade na komunalije moraju biti vrlo brzo završeni, a mi nakon 18 mjesci nemamo priključak struje. Pronađeno je zakonsko rješenje za to, uplaćeno je pola iznosa i nije nam jasno zašto se kalkulira s drugom polovinom, jer su iz Elektrodistibucije Tuzla jasno poručili da neće početi radove dok se ne uplati druga rata - kaže Sevleta Avdić.

Mi od januara, dodaje, imamo obećanja da će se riješiti priključak struje i u februaru smo zamoljeni iz Gradske uprave da prekinemo proteste, što smo i učinili, ali mi još čekamo.

- Nakon svega što smo doživjeli, sada smo dočekali da MUP TK i Gradska uprava krenu u gušenje naših protesta. Ko je taj ko može da zabrani građanima da dođu pred Gradsku upravu i izrazi svoje nezadovoljstvo. Osjećamo se ugroženo i obespravljeno. Krivična prijava Tužilaštvu TK koju smo podnijeli skoro tri godine stoji. Pisali smo Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), jer je tužilac Ćazim Serhatlić, u vrijeme kad su na našoj zgradi bespravno dizani spratovi, bio na čelu gradske inspekcije - kaže Adisa mehanović, jedan od kupaca.

Ogorčeni kupci u petak su organizirali proteste, ali im policija nije dozvolila da dođu pred zgradu Gradske uprave Tuzla.

- Ja sam tužio Direkciju za izgradnju, imam pravosnažnu presudu, ali od toga nema ništa. Svi dokazi su tu, mog novca nema, a sve kreće od gradonačelnika Jasamina Imamovića i Tužilaštva TK. Mi tražimo svoja prava, nikoga ne ugrožavamo. Mi smo svojim parama platili te stanove i poslovne prostore - kaže kupac poslovnog prostora Salih Morankić.

Čekajući da usele u svoje stanove, deset kupaca nekretnina u međuvremenu je umrlo.

- U ovom gradu vlada bezakonje. Ja živim u Sarajevu i vidim kako se razvija i gradi. U Tuzli je nažalost, prisutan udruženi lopovsko-mafijaški poduhvat. Ja imam presudu da je to moj stan i niko mi ga ne može oteti, ali ja u njemu ne mogu da živim - kaže kupac Salih Mujanović.

Prvi prioritet za kupce je da Gradska uprava ispuni svoju obavezu kada je u pitanju priključenje zgrade na električnu energiju te da nađe rješenje za 300-tinjak kvadrata gradskog zemljišta u koje su invesitoti bespravno ušli prilikom gradnje. Tada će se stvoriti minimalni uslovi za usljenje i upis vlasnika stanova.

Ostaju još neki vanjski i unutrašnji radovi na objektu, ali ovi očajni ljudi predugo čekaju na usljenje da bi im to smetalo. Kada će to dočekati, ovisi prije svega o dobroj volji Gradske uprave Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.