open-navfaktor-logo
search
Sutra glasanje
OSCE o ponovljenim izborima u Srebrenici: Bojkoti nisu u najboljem interesu zdrave demokratije
Iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini na zvaničnom Twitter profilu prokomentarisali su odluku inicijative "Moja adresa: Srebrenica" o bojkotu sutrašnjih ponovljenih izbora u Srebrenici.
20.02.2021. u 18:41
get url
text

- Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje građanke i građani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije. OSCEBiH nastavlja podržavati napore CIK da unaprijedi izborni sistem BiH, te pozivamo sve da poštuju njihove odluke - navodi se u objavi.

Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" odlučila je bojkotovati izbore, a u toj odluci dobili su podršku svih probosanskih stranaka koje čine taj blok. Kako su ranije naveli iz Inicijative, odlučili su se na ovaj korak zbog odluke Centralne izborne komisije BiH da se neće ponoviti izbori poštom, kao i zbog još nekih propusta CIK-a.

CIK je 2. februara donio odluke o održavanju ponovljenih izbora za gradonačelnika Doboja i Skupštinu grada Doboja na 89 biračkih mjesta i načelnika općine i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.