open-navfaktor-logo
search
O apelaciji zastupnika
Osmanović: Izgradnja i korištenje tri hidrocentrale na Drini je direktno kršenje Ustava BiH
Dvadeset i četiri zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijela su Ustavnom sudu BiH zahtjev radi rješavanja spora s entitetom RS, a koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje HE "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci" na rijeci Drini, općina Foča.
30.12.2020. u 09:34
get url
text

Zahtjev dostavljen Ustavnom sudu BiH potpisali su zastupnici Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Edin Mušić, Damir Arnaut, Aida Baručija, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Zukan Helez, Predrag Kojović, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Mirjana Marinković - Lepić, Nada Mladina, Nermin Nikšić i Mirsad Kukić.

VEZANI TEKST - Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješenje spora s RS-om podnijela 24 državna zastupnika

- Ranije smo uputili jedan dopis premijeru RS-a Radovanu Viškoviću da se obustave sve aktivnosti na dodjeli koncesije, izgradnji i korištenju tri hidrocentrale na rijeci Drini u općini Foča jer smatramo da je to direktno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine. To je u suprotnosti sa prijašnjim odlukama Ustavnog suda BiH kojima je utvrđeno da su riječna voda i riječna korita sastavni dio državne imovine što čini javno dobro i sa tim jedino mogu raspolagati organi Bosne i Hercegovine. Pošto nismo dobili nikakav odgovor premijera Viškovića, naš sljedeći potez je bio da se obratimo Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i da on donese prvo oduluku o privremenoj mjeri i da se obustave sve aktivnosti oko dalje gradnje hidrocentrala do donošenja konačne odluke. Uvjereni smo da će ona biti ništa drugo nego potvrđivanje odluka koje su prije donesene. Očekujemo da Ustavni sud hitno reaguje kada je u pitanju ova privremena mjera – kaže za Faktor Adil Osmanović.

Kako dodaje, nije upoznat zašto apelaciju nisu potpisali iz HDZ-a ili nekih drugih stranaka.

- Nemam informaciju da li je neko razgovarao sa drugim zastupnicima koji nisu potpisali. Ovo je dovoljan broj potpisa da bi Ustavni sud u skladu sa Ustavom i zakonom trebao da reaguje. Pokrenuta je incijativa i oni koji je nisu potpisali imaju priliku, nakon što smo dostavili apelaciju, da daju svoj sud o tome – kaže Osmanović.

Teško je i bilo očekivati da bi se HDZ pridružio ovakvaj apelaciji, a imajući na umu odnose između SNSD-a i HDZ-a. Podsjetimo samo na činjenicu da je Milorad Dodik, aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa kada je u pitanju izgradna Pelješkog mosta. Podršku u Narodnoj skupštini je dobio, premda se i dalje postavlja pitanje kako je to uopće povezano sa bilo kakvim interesom RS-a, ali je dakako povezano sa interesom HDZ-a i Dragana Čovića. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.