open-navfaktor-logo
search
Niz propusta
Osmanović: Ministarstvo civilnih poslova BiH može direktno nabaviti vakcine, ali je to rado prepustilo entitetima
Ministarstvo civilnih poslova BiH ima mogućnost direktne nabavke vakcine protiv koronavirusa, ali je propropustilo da koordinira entitetska ministarstva zdravstva i ministarsrvo iz Brčko distirkta, kazao je za Faktor Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i bivši ministar civilnih poslova BiH.
04.02.2021. u 15:44
get url
text

- Ono što smatram da je Ministarstvo civilnih poslova BiH do sada propustilo da uradi je da bude u stalnom zasjedanju konferncije ministara zdravlja, a njom predsjedava ministar civilnih poslova. Ta konferencija ministara zdravlja, znači dva entitetska i distrikta Brčko, trebala je da redovno prati dešavanja, kako na svjetskom tržištu kada je u pitanju vakcina, tako i preko COVAX-a, te da na vrijeme reaguje preko Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Vijeća ministara, da ide u direktne razgovore i pregovore. Za mene je neshvatljivo da mi nemamo tu snažnu koordinirajuću ulogu kada u pitanju Ministarstvo civilnih poslova BiH, niti imamo precizne pokazatelje koliko koji entitet i distrikt Brčko bi trebali u datom momentu da dobiju vakcina koje su potrebne – istakao je Osmanović.

Istakao je kako se Ministarstvo u ovom slučaju nije nametnulo kao relevantna isntitucija.

- Odnosno, nije se nametnulo kao ministarstvo koje bi to sve držalo pod svojom kontrolom, koordiniralo i davalo na vrijeme informacije Vijeću ministara kako stvari stoje i u kojem pravcu se treba rješavati. Umjesto toga, rekao bih da su vrlo rado to prepustili entitetima i kantonima. Ljudi su na to bili prinuđeni jer vide da nema nekih ozbiljnijih poteza, pa vidimo da su entiteti, pa čak i kantoni krenuli da pokušavaju odraditi direktnu nabavku vakcina – zaključio je Osmanović.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević u ime BiH, sredinom septembra prošle godine potpisala je ugovor s Gavi Alliance (Globalni savez za vakcine) o nabavci 1.232.000 doza, putem COVAX mehanizma, izjavivši tada da će naša zemlja među prvima dobiti vakcinu protiv COVID-19.

Iako su tadašnje riječi Gudeljević "da će BiH među prvima dobiti vakcinu", kod građana prihvaćene sa olakšanjem i vratile nadu da ćemo se uspješno izboriti sa pandemijom, do ovog trenutka, dok je u svijetu u 57 država vakcinisano više od 71 milion stanovnika, u BiH putem COVAX mehanizma nije stigla nijedna doza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.