Osmanović je od institucija Evropske unije (EU) zatražio izricanje sankcija za one koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši da je ovo trenutak u kojem demokratske snage u EU moraju podići svoj glas i konkretnim postupcima jasno poručiti onima koji nastoje narušiti njene principe i ugroziti stabilnost na kontinentu da su takve ideje neprihvatljive.

- Vjerujem u odlučnost demokratskih snaga i očekujem da će Evropski parlament već na narednoj sjednici nedvosmisleno odbaciti i osuditi sporni "non-paper", te da će inicirati sankcionisanje onih koji zastupaju ideje i politike koje predstavljaju prijetnju sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana, ali i cijele Evrope – poručio je Osmanović.

Šef Kluba SDA, u izjavi za javnost, također podsjeća da je EU još 21. marta 2011. godine usvojila okvir kojim je omogućeno izricanje restriktivnih mjera protiv fizičkih i pravnih lica čije djelovanje podriva suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te ozbiljno ugrožava sigurnosnu situaciju, a da je taj okvir još jednom potvrđen u martu ove godine.