open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Osuđeni Begić pita čemu žurba da mu se oduzme mandat, Zaimović kaže da mu je žao kolege
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bilo je burno izlaganje zastupnika Senaida Begića kojem je negodovao zbog presude Kantonalnog suda u Zenici, oduzet mandat. Begić smatra da se radilo o "ubrzanom oduzimanju mandata".
05.07.2021. u 13:12
get url
text
Senaid Begić
Senaid Begić

Kantonalni sud u Zenici je pravosnažnom presudom osudio Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), na dvije i po godine zatvora. Begić je osuđen za zloupotrebu položaja te pronevjeru i prevaru u službi, zbog nezakonitog zapošljavanja, refundiranja troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebe troškova prijevoza i prisvajanja mobitela koji je u vlasništvu Zavoda.

- Kako je bilo moguće u roku od šest dana obaviti svu korespodenciju između Zastupničkog doma, Kantonalnog suda u Zenici i CIK-a. Skupiti svu dokumentaciju i pokrenuti pitanje mandata Senaida Begića u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, i to od 5. 5. do 11. 5. Dobio sam presudu Kantonalnog suda Zenica, ljudsko pitanje, čemu tolika žurba, zar se nije sa kolegijalne i ljudske strane trebao pozvati Begić koji bi donio svu porebnu dokunetaciju i ušao u zakonsku proceduru. Nisu iskorišteni ni svi pravni lijekovi. Čemu žurba kada se zna da je moj predmet ispolizitiziran, da se u tom predmetu ide u zatvor šest mjeseci i za nevraćeni mobitel od jedne KM . Da se ide u zatvor dvije godine, zato što si "zloupotrijebio troškove prijevoza". Ovo govorim radi vas. Kolega Zaimoviću, mogli smo da se upoznamo oko ovih detalja - kazao je ogorčeno Begić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović je usmeno odgovorio Begiću.

- Nije mi padalo napamet niti se ja bavim time, meni su stručne službe dostavile ovaj dopis poučene iskustvima koje su imali iz ranijeg slučaja, mislim da se radi o kolegici Vesni Švancer. Dakle, nisam tražio da se reaguje po pitanju kolege Senaida Begića, to su uradile stručne službe i donijele meni na potpis. Ali da znate da meni ne pada napamet da nevolju u kojoj jeste Vi, i meni Vas je žao, zloupotrebljavam i da Vam je dodatno otežavam kao kolega, na način da vam se pored svega što vam se desilo s pravom ili bez prava, ja u to neću ulaziti, da Vam otežavam na način da Vam se oduzima i plata u ovom trenutku. Nikome to ne bih uradio, nije bitno da li se znamo ili ne. Odbacujem svaku insinuaciju da se radi o nečemu što je smišljeno. Pismeni odgovor ćete dobiti. Vjerovatno sam Vas trebao pozvati, da popijemo kafu. Što jesam pogriješio kolegijalno, ja se izvinjavama - rekao Zaimović.

VEZANI TEKST - SDP-ovcu Senaidu Begiću oduzet mandat federalnog zastupnika nakon presude

Begić je na kraju rekao kako su njegov i predmet Vesne Švancer neuporedivi. 

- Moj predmet je do te mjere ispolitiziran da se u medijskim natpisima prati od 2017. godine do danas, iz medija sam saznao za krivičnu prijavu, optužnicu i iz medija saznajem da mi CIK oduzima mandat. Ja sa svojim advokatima nisam iskoristio pravne norme. Vjerovatno je ovo moje posljednje obraćanje u Parlamentu. Čemu žurba o oduzimanju mandata - rekao je Begić 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.