open-navfaktor-logo
search
Dinastija iz Goražda
Otac Muhidin predsjednik, sin Admir selektor, hoće li se pojaviti i treći Raščić?
Fudbal u Bosni i Hercegovini iz dana u dan tone sve dublje. Bezbroj je primjera za to.
24.03.2022. u 21:14
get url
text

O suđenju o kojem na premijerligaškim terenima brigu vodi Elmir Pilav suvišno je govoriti. Iz kola u kolo svjedočimo sudijskim lakrdijama. Pod čudnim okolnostima na listu delegata Premijer lige BiH prošle godine došao je Pilavov brat, o čemu smo već pisali... Ali to nije sve.

VEZANI TEKST - Cirkus u režiji FSBiH: Starčević nas opet bruka, pozvao igrača koji nije odigrao ni minutu

Tako je recimo moguće da Slobodan Starčević, selektor mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, za kvalifikacione utakmice pozove napadača koji u profesionalnoj karijeriji nije postigao nijedan gol, a ove sezone nije odigrao ni minutu za svoj klub.

Istom tom selektoru pomoćnici su "tatini sinovi" Admir Raščić i Zoran Sofrenić, čiji su očevi Muhidin i Milorad članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH (IO FSBiH). Zanimiljivo, dvojica očeva i još 13 članova IO birali su Admira i Zorana u stručni štab U21 reprezentacije, a svojim glasovima podržavaju i Starčevića, te katastrofalne rezultate selektora A reprezentacije Ivayla Peteva.

Lični interesi su iznad fudbala, a udobne fotelje čuvaju se na sve načine.

A dinastija Raščića je u glavnoj ulozi priče koja dolazi iz Bosansko-podrinjskog kantona. Muhidin je predsjednik Saveza sa sjedištem u Goraždu, a Raščić junior - Admir je selektor amaterske selekcije NS BPK koja će nastupiti u Kupu regija FSBiH za 2022. godinu.

- Admir Raščić je selektor - potvrdio je za Faktor Zafir Kajević, generalni sekretar NS BPK.

No, prvi operativac Saveza nije nam mogao dati odgovor na pitanje da li će selektor Admir voditi selekciju u meču protiv amaterske selekcije NS Srednjobosanskog kantona. Utakmica je na rasporedu 30. marta u 15 sati, a FSBiH je već odredio i službena lica za meč na Piroti (glavni sudija Mateo Musa iz Čitluka sa pomoćnicima Jure Musom i Markom Blaževićem).

Dan ranije, 29. marta, Raščić junior će biti u Trstu, gdje će mlada reprezentacija naše zemlje igrati kvalifikacioni meč protiv Italije (17.30 sati). Hoće li uspjeti stići na Pirotu do 15 sati dan kasnije?

VEZANI TEKST - Bratstvo i jedinstvo: Čiji su sinovi, kćerke i braća završili u foteljama FSBiH?

Pojavila se informacija da bi se u cijelu priču mogao uključiti i treći Raščić - Admirov brat Almir (bivši fudbaler, nosio je dres Željezničara, a danas se bavi ugostiteljstvom i drži kafić u Goraždu), koji bi "uskočio" i zamijenio brata. Kajević nam nije mogao odgovoriti na to pitanje.

- Ne znam ništa, to morate pitati predsjednika Raščića - kazao je Kajević.

Zvali smo i predsjednika kako bismo provjerili ovu informaciju, ali on nije odgovorio na telefonski poziv iz redakcije Faktora.

Po uzoru na svoje šefove iz FSBiH (predsjednika Vicu Zeljkovića i generalnog sekretara Adnana Džemidžića), koji nerijetko bježe od odgovornosti, tako vjerovatno i Raščić smatra kako nema potrebe odgovarati javnosti, odnosno navijačima zbog kojih se fudbal, valjda, i igra.

Dinastija Raščić vlada u BPK, srećom još se nisu počeli širiti u kancelarijama državnog Saveza. Ili možda jesu...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.