Rukovodioci pravosudnih institucija u RS-u dužni su da izvrše procjenu i razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta (sudskih i tužilačkih), te mogućnost nezakazivanja novih ročišta, izuzev onih za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku (stranke, advokate, Pravobranilaštvo RS i dr.).

Potrebno je redukovati broj zaposlenih koji dolaze na posao, kako bi se broj kontakata između zaposlenih, kao i stranaka, smanjio na najmanju moguću mjeru, te ukoliko je moguće u skladu s opisom posla i radnim mjestom za zaposlene, organizirati rad od kuće, vodeći računa da se osigura nesmetan proces rada.

U pravosudnim institucijama u RS-u prijem i otprema pismena treba da se organizuje i obavezno vrši putem pošte, a ne neposrednim prijemom od stranaka ili neposrednom dostavom strankama.

Iz Ministarstva pravde RS je saopćeno da je neophodno prema pritvorenim osobama, koje su upućene u pritvorske jedinice kazneno-popravnih ustanova u RS, obustaviti posjete za članove porodica i drugih, osim za posjete branioca pritvorenih.

Potrebno je i da se osobe, kojima je izrečena kazna zatvora u prekršajnom postupku, ne upućuju na njeno izdržavanje u kazneno - popravne ustanove, s ciljem preventivnog djelovanja i spriječavanja pojave širenja koronavirusa.