Subota, 19.09.2020.

Višemilionski projekt

Otkočen nastavak izgradnje 9. transverzale, počinje postavljanje nadvožnjaka

Nakon današnjeg dogovora, u narednim danima slijedi dizanje elemenata mosta koji su već spremni i nalaze se u neposrednoj blizini, te samo montiranje mosta

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić održao je danas sastanak sa ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom, direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačom i predstavnicima firme Euro – Asfalt na kojem je postignut dogovor kako bi se otkočio nastavak izgradnje 9. transverzale, koja se gradi u općini Novi Grad Sarajevo.

Investitori ovog višemilionskog infrastrukturnog projekta su Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve KS i općina Novi Grad. Obzirom da je tokom realizacije ovog kompleksnog i velikog projekta često dolazilo do zaustavljanja radova, a najčešće je upravo Općina Novi Grad iznalazila rješenja, današnji sastanak još jedan je u nizu sastanaka održanih na inicijativu Općine, a koji je rezultirao pozitivnim rješevanjem problema, zbog kojeg su radovi na 9. transverzali bili zaustavljeni.

Postignut je dogovor da će Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, uz saglasnost Ministrstva saobraćaja KS finansirati demontažu i ponovno vraćanje jednog kolosijeka željezničke pruge na stanici Alipašin Most i kontaktne mreže kao dodatni posao na ovom projektu, a koji je neophodan kako bi se izvršila montaža same konstrukcije mosta (nadvožnjaka), najvažnijeg objekta na 9. transverzali. 

- Na zadovoljstvo svih učesnika u ovom projektu problem je prevaziđen, a obećanje je izvođača radova firme Euro – Asfalt da će u najskorijem roku nastaviti radove i dovršiti samo montiranje mosta na 9. transverzali. To je za nas značajan iskorak i ono što nam nakon toga ostaje je izgradnja kružnog toka i spoj sa ulicom Safeta Zajke, a samom izgradnjom mosta približavamo se konačnom cilju, a to je stavljanje u funkciju 9. transverzale. Ostaje još jedna odluka Skupštine Kantona Sarajevo za koju također imamo obećanje da će biti donesena, a koja je neophodna kako bi se za objekte koji se nalaze na trasi 9. transverzale izvršila isplata građevinske vrijednosti. Time bi se riješio i posljednji problem spajanja 9. transverzale sa ulicom Safeta Zajke - pojasnio je načelnik Efendić.

Naglasio je ukoliko Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Kantonalna Skupština ostanu pri svojim stavovima, može se očekivati da se u narednoj godini svi poslovi sa spajanjem 9. transverzale mogu završiti.

- Vrlo brzo i efikasno smo zajedničkim dogovorom riješili izazove koju su se pojavili na trasi 9. transverzale, tako da se radovi nastavljaju. A dotakli smo se i pitanja koja će nas najvjerovatnije dočekati na proljeće, a to je rješevanje imovinskih odnosa i finansiranje nastavka kružnog toka i spajanja sa autoputem. Jako sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Novi Grad, ne samo na ovom, nego i na ostalim projektima koje zajednički realiziramo - kazao je Šteta.

Osim rješevanja pitanja finansiranja demontaže i ponovnog vraćanja kolosijeka željezničke pruge, dosta vremena izgubljeno je i čekajući saglasnost Željeznica FBiH o tehnologiji postavljanja konstrukcije sa kojom je povezana željeznička pruga, kojom se svakodnevno odvija željeznički saobraćaj.

Nakon današnjeg dogovora, u narednim danima slijedi dizanje elemenata mosta koji su već spremni i nalaze se u neposrednoj blizini, te samo montiranje mosta. Nakon toga će svima biti jasno da i kružni tok mora da bude završen u najskorije vrijeme kako bi 9. transverzala bila puštena u funkciju, saopćeno je iz Press službe Novog Grada. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh