Ponedjeljak, 20.09.2021.

Otvorena izložba "Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija"

Rumi je umro 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt tradicionalno se obilježava u Konyi, svečanom manifestacijom Šeb-i Arus

"Sjećanje na Hz. Mevlanu Dželaludina Rumija (Šebu-l Arus)" naziv je izložbe koja je večeras otvorena u sarajevskoj galeriji "Preporod", a kojom je obilježen dan smrti ovog istaknutog islamskog mistika, pjesnika, teologa i učenjaka.

Dželaludin Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt tradicionalno se obilježava u Konyi (Turska), svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.

Smrt Rumija na turskom jeziku naziva se i "Vuslat", što bi u slobodnom prijevodu značilo njegov "povratak Gospodaru".

Na izložbi koju "Preporod" organizira već devetu godinu zaredom, izloženo je 25 umjetničkih djela raznih tehnika: video rad, kaligrafija, akvarel, ulje, akril na platnu i kombinirana tehnika.

- Obilježavamo preseljenje Hz. Mevlane, a to je Šebu-i- Arus, što znači nevjestina noć, jer Mevlana kada govori o svom preseljenju, govori kao o sastanku sa onim koga voli. Hazreti Mevlana jedan je od velikih islamskih mislilaca, pogotovo sufijskih, ne samo Turske i seldžučkog tadašnjeg perioda, nego i današnjeg perioda, a 2007. UNESCO je proglasio godinom Mevlane Rumija - istaknuto je na otvorenju izložbe.

Rumi se smatra jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija, dok naziv Mevlana na perzijskom jeziku znači „naš vodič“.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh