open-navfaktor-logo
search
Duraković komentarisao
Ovako je u Potočarima 2015. govorio Čović koji je glasao protiv Inzkovog zakona
Delegati iz SNSD-a i HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali su jučer za poništavanje Inzkovog zakona kojim se kažnjava negiranje genocida.  
30.11.2021. u 12:49
get url
text

- Razlog za nefunkcioniranje Doma naroda PSBiH je "bespravna odluka visokog predstavnika Valentina Inzka, kojom je pokušao nametnuti izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, što nije imao pravo; Ovlaštenje za nametanje zakona od strane visokog predstavnika, kao neizabranog stranca, ne postoji u Dejtonskom sporazumu i Aneksu 10 kao jedinom aneksu koji jasno određuje zadatke visokog predstavnika" - zaključak je delegata Kluba srpskog naroda koji su podržala četiri delegata Kluba hrvatskog naroda. 

Podsjećamo, kada je u julu, netom prije nego će napustiti funkciju visokog predstavnika Valentin Inzko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina, HDZBiH, odnosno Čović je šutio. Oglasila se njegova desna ruka Borjana Krišto koja je kratko rekla kako misli da "takve odluke i potezi nisu dobri za BiH".

- Nisu dobri po BiH, po njen put, po njenu političku sigurnost i stabilnost - izjavila je tada Krišto, zastupnica u Parlamentu BiH. No, njen se stranački šef nikada nije oglašavao, do jučer kada je digao ruku za zaključak kojim se odbacuje Inzkov zakon. 

VEZANI TEKST - Žrtve i svjedoci genocida o zahtjevu za ukidanje Inzkovog zakona: Žalosno, licemjerno, ali i stvarno

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice i aktuelni odbornik u Skupštini općine Srebrenica, komentarisao je glasanje HDZ-a za poništavanje Inzkovog zakona. On je na Twitteru objavio video Dragana Čovića koji drži govor u Potočarima povodom 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

- Ovako je 2015. govorio Dragan Čović u Potočarima, a glasao je protiv zakona o sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida. Hajde što je lagao nas, nego i sve one u EU i svijetu koji mu danas još i udovoljavaju - napisao je Duraković na Twitteru.

Čović se obratio "obiteljima žrtava srebreničkog genocida" i svim prisutnim koji su došli pokloniti se žrtvama nevino ubijenih u Srebrenici.

- Šta reći u ovom tužnom trenutku, na ovom tužnom mjestu? Možda je najbolje odšutjeti tišinu i na taj način osjetiti svu bol stradanja koji su pretrpjeli oni koje smo došli danas ovdje ispratiti i njihovim se sjenama pokloniti - kazao je Čović tada i dodao: 

- Srebrenica je danas centar cijelog svijeta. Taj svijet danas suosjeća sa žrtvama. Srebrenica je bol koja pripada cijelom svijetu. U Srebrenici je počinjen genocid koji nas je sve trajno postidio. Srebrenica je mjesto genocida, ali i simbol koji nas iznova okuplja, ovdje je naša savjest. Ima li ovdje iko nevin od nas, osim ovih žrtava i obitelji?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.