open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Ovo su imena delegata iz Tuzlanskog kantona za Dom naroda FBiH
Liste kandidata za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine iz Tuzlanskog kantona, trebale su biti predate na protokol kantonalne Skupštine danas do 15 sati. Nakon predaje liste idu u Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH.
14.11.2022. u 15:42
get url
text
Novi saziv Skupštine TK

- Liste koje su predate ja sutra nosim u Sarajevo, odnosno u CIK, koji će potom od kandidata tražiti izjašnjenje o tome da li prihvataju kandidaturu. Te izjave ovjerava CIK te ih u roku od 24 sata vraća Skupštini TK - pojašnjava proceduru Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nakon što CIK dostavi ovjerene liste kandidata, Vujović će sazvati nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK, koja je počela 10. novembra te je prekinuta prije izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, većinu u novoizabranoj Skupštini TK čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika, a tu su i četiri zastupnika Demokratske fronte (DF) te dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) Senad Alić i Jakub Suljkanović, koji će nastaviti djelovanje kao nezavisni zastupnici. Opozicju u TK u ovom trenutku čine Socijaldemokrataska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS) i Stranka za BiH (SBiH). Kako sada stvari stoje, jedan zastupnik Socijaldemokrata BiH je dio pozicije, a jedan opozicije.

Tuzlanski kanton u Dom naroda FBiH daje deset delegata, pet Bošnjaka, tri Srbina i po jednog Hrvata i pripadnika ostalih. Pozicije se određuju glasanjem za predložene liste, unutar svakog od klubova naroda, odnosno ostalih.

Sandra Imširović iz DF-a jedina je pripadnica ostalih u Skupštini TK, tako da će njoj pripasti ta pozicija.

Kako saznajemo, kandidat za delegata iz reda hrvatskog naroda je Boris Krešić iz DF-a, a on će u Klubu Hrvata u Skupštini TK imati podršku svoje stranačke kolegice Ivane MIjatović. S obzirom da su s druge strane Vedrana Petrović iz SDP-a i Silva Banović iz NiP-a, imat ćemo dva kandidata sa po dva glasa, tako da će ime jedinog delegata iz reda hrvatskog naroda, najvjerovatnije, biti određeno žrijebom.

Kada je u pitanju Klub Srba u Dom naroda sigurno prolaze Žarko Vujović iz DF-a i Slađan Ilić iz SDP-a, dok će treće mjesto biti popunjeno po uputstvu CIK-a, odnosno zauzet će ga jedan od kandidata na izborima koji nije izborio zastupničko mjesto u Skupštini TK.

Dvije pozicije iz reda Bošnjaka, kakao saznajemo u SDA, popunit će Muamer Zukić i Damir Šišić. Također, nezvanično saznajemo da su listu predali Senad Alić i Jakub Suljkanović, a u Dom naroda FBiH trebao bi biti izabran Senad Alić. Sigurno mjesto u Domu naroda ima i Dževad Hadžić iz SDP-a, kojega će podržati pet zastupnika iz ove stranke. Peta pozicija iz reda Bošnjaka, kako saznajemo iz opozicije u TK, trebala bi pripasti Izenu Hajdareviću iz NiP-a, koga će podržati po jedan zastupnik SDP-a, NS-a, PDA te Emir Begić iz SD BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.