open-navfaktor-logo
search
Neobični šumovi
Ovo su znakovi da vam je neko hakovao mobitel
Jedan od znakova hakovanja je pojavljivanje novih aplikacija na vašem telefonu koje niste sami instalirali
20.05.2019. u 08:48
get url
text

Mobitele većina ljudi koristi svakodnevno, a nerijetko se dešava i da neko "provali" u te uređaje i dobije pristup telefonskom i e-mail popisu vaših kontakata, fotografija, videozapisa i poruka koje ste razmjenjivali. Vješti hakeri ponekad mogu pratiti i svaki pritisak na tipku na tastaturi telefona i na taj način ukrasti šifre, lične podatke i podatke o karticama, kaže George Waller, izvršni direktor kompanije BlockSafe Technologies i StrikeForce Technologies, Inc.

Postoji nekoliko načina na koje možete prepoznati da li vam je mobitel hakovan ili u njega neko pokušava "provaliti", a mnogi od njih nisu toliko očigledni.

Ukoliko vam se mobitel prebrzo prazni, to može značiti da trebate nabaviti novu bateriju, da vam u pozadini radi previše aplikacija ili da ga još neko koristi osim vas. Također, pretjerano zagrijavanje telefona čak i onda kada nije u upotrebi može biti znak da se internetski podaci koriste više nego obično i da u pozadini radi nepoznata aplikacija. Ako primijetite da je potrošnja sve veća, moguće je da je mobitel hakovan.

Ako često dobijate neobične linkove od nepoznatih kontakata, koji tvrde da su poznanici vaših prijatelja ili iz nekog razloga traže da otvorite određenu pdf datoteku ili fotografiju, to može biti veoma rizično. Nemojte klikati na takve linkove ako niste potpuno sigurni u izvor jer jednom kad to uradite, pokrene se aplikacija pomoću koje hakeri provale u mobitel. 

Još jedan od znakova hakovanja je pojavljivanje novih aplikacija na vašem telefonu koje niste sami instalirali. Provjeravajte šta se dešava na uređaju, a neobične aktivnosti mogu biti znak "cyber provale".

Razloga za brigu imate i ako vam stižu obavještenja da se neko ulogovao u vaš profil na društvenim mrežama sa novog uređaja ili lokacije.

Neobični šumovi u pozadini koji se pojavljuju kada razgovarate također mogu biti znak da vas neko prisluškuje. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.