Osjećate zamor

Ovo trebate znati: Simptomi leukemije koje lako možete prepoznati

Objavljeno: 10.02.2019. u 22:40

Većina krvnih stanica nastaje u koštanoj srži, tvari koja se nalazi u kostima. Kada neka od tih novonastalih krvnih stanica mutira, ona postaje kancerogena

Njenim kloniranjem tj. širenjem kancerogenih stanica nastaje leukemija - rak krvi.

- Leukemija se najčešće javlja kod odraslih i to u dobi između 50 i 70 godina - objašnjava dr. med. Martha Wadleigh, voditeljica Programa za liječenje leukemije pri Institutu za liječenje raka Dana - Farber.

- Postoji više podtipova leukemije, zavisno od vrste krvnih stanica koja mutiraju i fazi u njihovom stvaranju u kojoj se mutacija dogodi -  govori mag. Meredith Barnhart za portal womenshealthmag.com.

Najčešći rani simptomi raka koje ignoriramo

Sami simptomi leukemije zapravo zavise od podtipa leukemije, ali postoje neki simptomi koji su zajednički za nekoliko tipova leukemije, i to onim najčešćima.

Blijeda koža

- Kada se javi leukemija, mutirane stanice mogu preplaviti koštanu srž i tako otežati proizvodnju zdravih krvnih stanica - pojašnjava Barnhart. Manjak zdravih krvnih stanica može dovesti do razvoja anemije, zbog koje koža postaje blijeda.

Još jedan simptom anemije su stalno hladne ruke.

Zamor

Kao i kod mnogih drugih težih bolesti, zamor je jedan od čestih simptoma leukemije. Ako se stalno osjećate isprano, a posebice ako se niste tako prije osjećali, svakako se javite ljekaru.

Osim leukemije, zamor može prouzrokovati i anemija, koja opet može biti nuspojava leukemije.

Upale i groznice

Krvne stanice su vrlo važna komponenta imunološkog sistema. Kada one nisu zdrave, za očekivati je da ćete češće biti bolesni. Zbog toga su groznice i upale jedan od najčešćih simptoma leukemije.

Akutna limfoblastična leukemija

Kratkoća daha

Ako primijetite da vrlo lako ostajete bez daha, čak i pri lakšim fizičkim aktivnostima, to je svakako simptom kojeg ne trebate zanemariti. To posebno vrijedi za one koji su inače fizički aktivni i u dobroj formi.

Rane sporo zacjeljuju

Ako primijetite da vam ogrebotine i porezotine jako sporo zacjeljuju ili lako dobivate modrice, to vrlo lako može biti znak leukemije. Pojava sitnih crvenih tačkica na koži također može biti rezultat ove bolesti.

Ostali simptomi

Postoje i drugi, manje učestali simptomi leukemije, poput boli u zglobovima i noćnog preznojavanja. Zavisno o podtipu leukemije, može doći i do naglog gubitka težine.

Ostali mogući simptomi su krvarenje iz nosa, natečeni limfni čvorovi i osjećaj hladnoće.

 

Izvor:   24sata.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije