open-navfaktor-logo
search
U posjeti BiH
Pahor: Slovenija je saveznik proširenja EU-a na Zapadni Balkan
Slovenija je tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan, rekao je u petak predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
05.03.2021. u 14:18
get url
text

Pahor se u Sarajevu sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, nakon čega je organizirano obraćanje medijima. Predsjednik Slovenije kazao je kako mu je zadovoljstvo da je prvi obilazak u inostranstvo u drugom valu epidemije, posjeta BiH.

Pahor je kazao kako je s članovima Predsjedništva BiH razgovarano o aktuelnim pitanjima, između ostalih pandemiji, migracijama i samitu Brdo Brijuni koji bi trebao biti održan krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca u Sloveniji.

Prema njegovim riječima, na sastanak bi trebali doći i zvaničnici drugih zemalja, ukoliko to uslovi pandemije budu dozvoljavali.

VEZANI TEKST - Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati 4.800 vakcina 

- Ostajemo kod jednog pitanja koji je predmet zajedničkog sastanka voditelja država Brdo-Brioni kroz mjesec dana u Sloveniji. To je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Što se tiče toga, rado bih vam rekao svoje mišljenje koje se godinama samo potvrđuje, a to je da proširenje EU na Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana i države u EU-u - rekao je Pahor.

Kao jedan od čelnika države članice EU-a Pahor razumije da su umorni proširenja i mnogih pitanja kojima se bavi EU te podsjetio na Brexit, izlazak Velike Britanije iz bloka, a tu su i odnosi s Rusijom, Turskom i čitavim geopolitičkim okruženjem oko njih. Kazao je i kako razumije da će države zbog epidemije imati ekonomske izazove.

- Moja želja je da na konferenciji u Ljubljani među evropskim vođama shvatiti da je za mir, sigurnost kompletne EU i Zapadnog Balkana, neka strateška odluka o bržem uključivanju kompletnog Zapadnog Balkana jako važna za EU i države Zapadnog Balkana - rekao je Pahor.

Dodao je kako će se potruditi da tako vodi proces Brdo-Brioni i očekuje da će imati takvu otvorenu raspravu kroz koju će shvatiti da su sami odgovorni za vođenje država i da su kao susjedi odgovorni za dobre međusobne odnose, pomagati jedni drugima i razumjeti razlike, ali i ulagati napore za njihovo prevazilaženje.

Smatra i da je to bila određena poruka današnjeg prijateljskog sastanka, tražiti rješenja za neke probleme koji nisu jednostavni. Pahora su predstavnici medija pitali za proširenje EU-a na Zapadni Balkan, uz podsjetnik da će Slovenija uskoro preuzeti predsjedanje EU-om te pristup te zemlje prema BiH.

- Slovenija je tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja EU na Zapadni Balkan. Koliko ja mogu iz svojih razgovora s predsjednikom vlade, ministrima vanjskih poslova, Parlamentom Slovenije, Zapadni Balkan je jedna od tema koja je na dnevnom redu u vrijeme mog predsjedavanja. Zasigurno to osjećamo kao jednu dužnost ili mogućnost da nešto dodamo i prispijevamo EU što se tiče tog pitanja. Željeli bismo uraditi neki napredak u razumijevanju kompleksnosti tog pitanja kao i naklonjenosti EU da riješi ta pitanja - rekao je Pahor.

Upitan za politiku kada su u pitanju migracije i Bosna i Hercegovina, Pahor je rekao kako je uvijek bio i bit će pristalica politike zajedničkog, odnosno jedinstvenog pristupa EU u rješavanju pitanja ilegalnih migracija.

Smatra kako ovom pitanju treba zajednički pristupati i surađivati na njegovom rješavanju. Pahor je posjetio i kontingent Slovenske vojske u Vojnoj bazi Butmir, koja djeluje pri operaciji EUFOR Althea u NATO štabu Sarajevo. U pratnji predsjednika Republike Slovenije je i ministar odbrane Matej Tonin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.