- Izraelska okupatorska vlasti i njena vojska posebno su pojačale krizu u Gazi sistematskim uništavanjem dalekovoda, zabranom uvoza goriva potrebnog za pogon jedine elektrane u Gazi i odbijanjem popravke četiri glavna elektroenergetska voda oštećena tokom agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca što je direktno utjecalo na pogoršanje rada bolnica i pad pružanja njihovih usluga, rizikujući živote pacijenata, posebno onih u prostorijama intenzivne njege - navedeno je u saopćenju.

Kao rezultat toga, u Gazi se električna energija isporučuje samo četiri sata dnevno, dok su na snazi i redukcije pitke vode.

- Ponašanje izraelskih okupatorskih snaga, grubo i sistematski krši međunarodno pravo i pogoršava patnju civilnog stanovništva, bilo to direktnim granatiranjem, uništavanjem njihovih domova ili uvođenjem mjera koje pogoršavaju njihovo ionako teško stanje. Tolerancija međunarodne zajednice prema izraelskim teškim i sistematskim kršenjima međunarodnog prava dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom - istaknuto je u saopćenju uz poziv međunarodnoj zajednici da zaustavi okupatorsku Vladu Izraela i njenu diskriminatornu politiku usmjerenu na Palestince, da popravi glavne vodove za električnu energiju i omogući uvoz goriva i druge pomoći u Gazu.

- Ovim putem podsjećamo da je Udruženje palestinska zajednica u BiH pokrenulo i humanitarni broj 090 292 006 - putem kojeg građani BiH doniraju 3KM. Pomoći možete i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa: 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom "Pomoć za Palestinu" - zaključeno je u saopćenju.

Napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, dogovorom o prekidu vatre postignutim s Hamasom, obustavljeni su 21. maja u dva sata iza ponoći.

U napadima koje je Izrael izveo na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba. Nekoliko hiljada objekata je potpuno srušeno ili je oštećeno do te mjere da se ne mogu koristiti.