open-navfaktor-logo
search
Saslušanje
Palmer: Članovi Predsjedništva su napravili značajan korak u vezi sa formiranjem vlasti i slanjem ANP-a
Palmer tvrdi da ga je američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao na poziciju specijalnog predstavnika kako bi se naglasila američka posvećenost regiji, te kako bi bilo jasno da je napredak na euroatlantskom putu moguć i dostižan, iako je težak
23.10.2019. u 23:06
get url
text

Specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmer obratio se tokom saslušanja pred Potkomitetom za evropsku i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD-a na temu "Uspjesi i nezavršeni posao na zapadnom Balkanu".

Palmer je izjavio da u BiH postoji spremnost tri člana Predsjedništva BiH da razgovaraju o, kako je kazao, povezivanju formiranja vlasti s podnošenjem Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u, što, smatra on, predstavlja značajan iskorak i pokazuje da lideri mogu praviti kompromise.

Dodao je da SAD podržava napore za postizanje dogovora ili kompromisa koji bi omogućio formiranje vlasti na svim nivoima, kao i dostavljanje ANP-a u sjedište NATO-a u Briselu.

- I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i nesklono riziku, radeći malo da pomognu običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje – kazao je Palmer.

Palmer tvrdi da ga je američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao na poziciju specijalnog predstavnika kako bi se naglasila američka posvećenost regiji, te kako bi bilo jasno da je napredak na euroatlantskom putu moguć i dostižan, iako je težak.

- Fokusirat ću svoje napore na usmjeravanje regije ka Zapadu, radeći s vladama na unapređivanju reformi i ojačati ih protiv vanjskih malignih utjecaja, kao i pomažući im u prevladavanju pitanja koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i euroatlantskih težnji – poručio je Palmer.

Također je upozorio da Rusija na sve načine pokušava zaustaviti euroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, te da želi "ojačati podjele i haos".

Govoreći o stanju u regionu, Palmer je napomenuo da je Prespanski sporazum najveći diplomatski uspjeh SAD-a u jugoistočnoj Evropi u posljednjih 30 godina.

- Prespanski sporazum je kreirao model kojeg ostali lideri sa zapadnog Balkana mogu slijediti kako bi probili nacionalne i kulturne barijere koje su zadržavale region decenijama – izjavio je Palmer.

Crnu Goru je označio kao uzor ostalim zemljama u regionu, s obzirom da je ta zemlja, pojasnio je, konstantno demonstrirala predanost globalnoj sigurnosti, a ulazak u NATO je bio ogroman i zaslužen iskorak za Crnu Goru. Podsjetio je također na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, čiji je cilj bio, kako je kazao, potkopati crnogorsku demokraiju.

- Ovaj pokušaj državnog udara bio je samo još jedan pokušaj Rusije da destabilizira zemlju. Rusija je također pokrenula prodornu kampanju širenja dezinformacija protiv NATO-a kako bi spriječila pristupanje Crne Gore Alijansi i nastavlja s svakodnevnim podvrgavanjem zemlje hibridnim napadima. Zahvaljujući direktnoj sigurnosnoj saradnji sa Crnom Gorom, uspjeli smo razviti zaštitu protiv najnovijeg ruskog zlonamjernog softvera, koja sada štite milijarde uređaja širom svijeta. Devetog maja crnogorski sud proglasio je dvojicu zvaničnika ruskog GRU-a krivim za pokušaj terorizma tokom pokušaja državnog udara 2016. godine. Otvoreno i transparentno suđenje predstavlja važan korak naprijed za vladavinu zakona i primjer je otpornosti Crne Gore – izjavio je Palmer

Oštro je osudio odluke pojedinih članica Evropske unije (EU) da ne započinju pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, upozorivši da se time stvara prolaz kojeg bi rado popunile Rusije i Kina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.