open-navfaktor-logo
search
Hitni postupak
Parlament RS-a sutra o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju
Sjednica Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena sutra razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju - po hitnom postupku.
17.06.2020. u 21:05
get url
text

Zastupnici su večeras razmotrili prijedloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a uime Zastupničke grupe "Zajedno za BiH" Begija Smajić je pozvala da se u bh. entitetu RS izvrši standardizacija udžbenika.

- Udžbenici sadrže i materijalne greške - ukazala je Smajić tokom rasprave i dodala da treba iskazati zahvalnost nastavnicima koji su u vrijeme pandemije koronavirusa iznijeli veliki teret kako bi se uspješno završila školska godina.

Okončana je i rasprava o predškolskom vaspitanju i obrazovanju - po hitnom postupku, kao i Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, također po hitnom postupku, kojim se produžava rok za zaključenje ugovora o otkupu tih stanova sa 30. juna ove godine na 30. jun 2025. godine.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić rekla je da je, po podacima Investiciono-razvojne banke RS-a, koja upravlja Fondom stanovanja, do kraja maja ove godine zaključeno ukupno 64.075 ugovora o otkupu državnih stanova.

- Od tog broja, proces otkupa je završen kod 60.558 ugovora koji su potpuno otplaćeni - rekla je Golić.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu Programa rada Narodne skupštine RS-a za 2020. godinu, kojim je predviđeno razmatranje 93 zakondavne i 73 tematske cjeline. Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović je rekao da bi u trećem kvartalu trebalo da bude razmatran 21 zakon i 16 tematskih cjelina, a u zadnjem tromjesječju 27 zakonodavnih i 15 tematskih cjelina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.