open-navfaktor-logo
search
Varnice
Parlamentarne komisije: PDP, SNSD i SDS međusobno se optužuju za "izdaju"
Dodik je, između ostalog, danas u Mostaru izjavio i da očekuje kako će SDS i PDP likovati zbog toga što je SNSD dostavio prijedloge članova parlamentarnih komisija, ali da ga to ne zanima
15.11.2019. u 14:58
get url
text

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović rekao je da je, čim im je otpala mogućnost blokade Parlamenta BiH, radi uskostranačkih interesa, SNSD dao imena članova komisija.

-Iz današnje reakcije SNSD-a jasno je da smo bili u pravu. Ali naša inicijativa za izmjenu Poslovnika nije se odnosila samo za ovaj slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju – kazao je Šarović.

Dodao je da će s partnerima procijeniti da li treba ići sa sjednicom koju su inicirali.

-Prvo ćemo se konsultovati s onima koji su dali podršku ovoj inicijativi kako bi se u potpunosti osigurali od bilo kakve blokade u budućnosti. Ovo nije inicijativa sam za ovaj slučaj, već i za sve u budućnosti. Namjere su nam čiste, konkretne i poštene. Nećemo sami donositi odluke već kroz konsultacije sa širom grupacijom zastupnika koji nisu omeđeni stranačkim koalicijama - kazao je Šarović, dodavši kako praktično ima 27 ruku za podršku toj inicijativi.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, danas je u Mostaru nakon sastanka sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a, kazao kako je njegova stranka "obesmislila inicijativu SDS-a i PDP-a", a koju je nazvao "izdajničkom politikom". 

Dodik je u Mostaru sa HDZ-ovcima razgovarao i o zaključcima Narodne skupštine RS-a. 

Ako Narodna skupština Republike Srpske u narednom periodu usvoji izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a, onako kako je danas to u Mostaru najavio lider SNSD-a, onda očekujemo da će upravo Dodik biti prvi koji će robijati zbog izdaje interesa RS-a, saopćeno je iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Podsjećaju da je "upravo Dodik dao saglasnost ambasadoru BiH u UN-u Svenu Alkalaju da prije nekoliko dana pred Ujedinjenim nacijama kaže da je BiH na putu euroatlantskih (NATO) integracija".

-Alkalaju je govor pred UN-om poslan direktno iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH. Ovakva Dodikova inicijativa je direktni udar na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i na Strategiju o vanjskoj politici - tvrdi PDP u saopćenju.

Navode da se za četiri i po godine, koliko kadrovi PDP-a i SDS-a vrše vlast u Sarajevu, nigdje nije spomenula riječ članstvo uz pojmove NATO ili euroatlanski.

-Ukoliko bi izmijenjeni i dopunjeni Krivični zakonik Republike Srpske progonio "izdajnike", onda bi na tom udaru prvi bio Dodik koji je pogazio akte parlamenta Narodne skupštine Republike Srpske. 

Zanimljivo je, dok je po svom starom dobrom običaju optužuje druge za nešto što sam čini i dok lažno pozivaju na srpsko jedinstvo spremajući užasan dokument za sjednicu NSRS-a, nije naveden niti jedan argument ili član poslovnika koji su predložili PDP i SDS da potkrijepi svoje navode - smatraju u PDP-u. 

Trudeći se da druge optuži za izdaju, Dodik čini sve da, kako ističu, sakrije ono što je sam uradio.

-Godinama priča da je RS protiv članstva u NATO, a Alkalaj uz njegovo odobrenje govori drugačije. Ko je izdajnik? Ako se bude sudilo po slovu zakona, a nema nikakve sumnje da neće, onda bi prvi Dodik trebao krivično da odgovara zbog veleizdaje - tvrde iz PDP-a.

Dodik je, između ostalog, danas u Mostaru izjavio i da očekuje kako će SDS i PDP likovati zbog toga što je SNSD dostavio prijedloge članova parlamentarnih komisija, ali da ga to ne zanima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.