open-navfaktor-logo
search
Prozvao i ministricu
Pećanac o navodnom kriminalu u Službi za zapošljavanje KS: Neko je dobro hajrovao, fali 5,5 miliona KM
Na današjoj press konferenciji JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo o aktuelnim dešavanjima u toj ustanovi Nermin Pećanac, direktor Zavoda, kazao je kako je kriminal u toj ustanovi "težak" 5,5 miliona KM, te da to "nije estrada i ko misli da jeste, neka ide u Zadrugu i Farmu, pa nek se tamo iživljava".
28.05.2020. u 14:43
get url
text

- Ovdje neće moći. S kim može, nek nastavi, ali sa Službom za zapošljavanje koja ima više od 40 miliona KM godišnji budžet, koja ispunjava sve ono što je zakonom propisano i servisira, neće moći. Ako oni misle da će Nermin sakriti da se ne vidi da ima toliko nezaposlenih u ovom gradu, varaju se i naišli su na pogrešnu adresu - istakao je. 

Pećanac je naveo niz nepravilnosti koje su otkrili Upravni odbor i on otkako je imenovan za direktora Službe, te između ostalog, kazao kako bi ministrica rada i socijalne politike Jasna Agić trebala podnijeti ostavku s obzirom na otkriveni kriminal u Službi jer je bila predsjednica Upravnog odbora. 

Direktor je naglasio i kako nije želio pripremiti Izvještaj o radu za 2019. godinu, već samo informaciju, s obzirom na to da je bio tek nekoliko mjeseci tu. Ta Informacija nije dobila podršku u Skupštini KS, a on je obaviješten da "Izvještaj za 2019. nije usvojen".

- Da nisu krili 14 miliona i držali ih, vukli, možda bi i prije nekoliko godina bilo još 10.000 manje nezaposlenih. Kada smo našli taj novac, nastao je problem. Kako mi našli, a oni godinama nisu? Sve smo dali na aktivne politike zapošljavanja i zato smo imali uspjeh sa poslodavcima za zapošljavanje, dok nije došlo do korone. Ova godina je trebala da bude "festival zapošljavanja" i bila bi da nije bilo korone, ali mi i dalje nastavljamo sa svojim programima - kazao je Pećanac.

Dodao je kako su 20. decembra prijavili kriminal, te da on svaki put kada to učini ostane bez posla. 

- Vjerujte, meni je to gušt. Više volim nekom tal pokvariti, nego nešto sebi dobro uraditi. Lako je biti biznismen i dobiti od države dva miliona, vrtiti mjesecima da vraćaš, pa imati godinu grejsa, pa još tri-četiri godine ne vraćati. I kad kažeš: "Gdje su pare", kažu: "Treba smijeniti ovo rukovodstvo". Izdaju mjenice koje su bile po hodnicima. Oko 430.000 KM je izdato u mjenicama, naplaćeno 30.000. Gdje su pare, ko je klapio ovdje? Ovo je kriminal i lopovluk i zato bih više volio da neko ode u zatvor zbog kriminala, nego da ja dobijem na sudu zbog proceduralnih propusta.

{$galerijaFotografija}

Spomenuo je i kupovinu poslovnog prostora za Službu u Novom Gradu. 

- Ja nisam čuo da je kvadrat poslovnog prostora u podrumu i kvadrat na spratu ista cijena. Možda i jeste, u to ne ulazim, ali kako potpredsjednik Upravnog odbora potpisa sam sa sobom da je kupio od sebe za Službu. Sve je kod nas sukob interesa osim njihovog. Konakovića ganjaju jer nema pečata i jer je sakrio pečat, a kod mene dva pečata. Zašto čovjek koji godinu nije u Službi, koji je smijenjen, jedini potpisnik na 800.000 KM? Čovjek koji godinu i više ne radi, koji je smijenjen, jedini je potpisnik i jedino u toj banci, na tom računu je taj iznos. Poslije njega dođe vršilac dužnosti koji da da se deponuje potpis. Iz službe izađe za sve banke, osim za tu banku gdje je gospodin deponovao potpis. Kome to nije jasno, imaju institucije pa nek rješavaju - dodao je.

Pećanac je istakao da ni do danas Tužilaštvo KS nije riješilo predmet za pronevjeru 600.000 KM, što je prijavljeno prije četiri godine. 

- U ovoj Službi je neko dobro hajrovao. Deset godina čovjek krade i tek kada je 600.000 ukrao, uhvatilo ga. I to ne neko iz Službe, već iz banke. Valjda je i njima neugodno bilo. Na firmu koja je zatvorena. Četiri godine treba Tužilaštvu da kaže da je ukradeno 600.000 i ko je ukrao. Ovo govorim za Tužilaštvo samo iz jednog razloga, jer očigledno tamo neko brani ovog čovjeka koji je ukrao. Ovdje branimo instituciju nekoliko nas malih. Pošto je "voćarski jezik" u posljednje vrijeme narodu prihvatljiv, ono što fali u Službi je oko 5,5 miliona, a to je, pošto sve mjerimo kroz respiratore, 50 respiratora. Ko će sve to nadoknaditi? Ko će oprostiti, odgovarati za to? Izvuki smo sve papire, sve smo kopirali, za sve što kažem imamo dokaz. Na 15 mjesta su ostavljeni ti dokazi. Ne može se vratiti kriminal u ovu službu, koliko god oni mislili da hoće, a ne mogu ga ni sakriti - naglasio je.

Komentirajući navode da će na mjesto v. d. direktorice doći Edina Ljubuškić, Pećanac je kazao kako je i ona bila "u dobrom dijelu ove priče".

- Nisam presonalizirao ko je uradio ovaj kriminal, ali sam naveo ko je bio na kojem mjestu kada se desio kriminal. Ona ne može izbjeći neke odgovore na pitanja o ovom kriminalu jer je bila šefica finansija u jednom periodu. Ovdje ima par ljudi koji su nosioci svega ovoga, neki su učestvovali aktivno, neki šutnjom, a posljedica je ista. U ovom dijelu nema nevinih.

Edin Hodžić, predsjednik UO Službe za zapošljavanje, kazao je kako su u 2019. godini u Službi bila tri direktora, tri Upravna odbora, tri Nadzorna odbora.

- UO kojim sam ja predsjedavao u punom mandatu je bio puna četiri mjeseca i za to vrijeme smo našli 14 miliona KM koji su se iz godine u godinu prenosili, odnosno sredstva su bila zaleđena. Aktivirali smo ta sredstva i napravili jedan od najvećih projekata u historiji Službe gdje je 1.300 poslodavaca bilo obuhvaćeno tim projektima i spušten je broj nezaposlenih na evidenciji na 58.029, što je najmanji broj od postanka Službe - kazao je Hodžić.

Igor Kamočaji, član UO iz reda zaposlenika Službe, na današnjo press konferenciji reagirao je na navode koji se pojavljuju u medijima i u Skupštini, te kazao kako stoji iza svojih postupaka i radnji, te da će, kao i ranije, sve uočene nepravilnosti u radu prijavljivati nadležnim organima i tijelima. 

IMG_20200528_123435.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.