open-navfaktor-logo
search
Šta je sve sporno
Pelješki most je za Dodika bio interes RS-a, šta je sa onim kod Bosanske Gradiške: BiH svoje završila, dokle je stigla Hrvatska
Most preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške, koji je završen u julu prošle godine i povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, mogao bi najranije sredinom februara iduće godine biti pušten u promet, ali postoji mogućnost da ovaj rok bude prolongiran. Hoće li i za koliko biti prolongiran ovisi o više faktora.
18.01.2023. u 07:48
get url
text
Most preko Save kod Bosanske Gradiške

Ovoga puta problem nije u Bosni i Hercegovini jer je naša država završila sve što je trebala i autocesta iz Banje Luke vodi do mosta, ali Hrvatska još nema prisupnu cestu koja ovaj novi most treba da spoji sa autocestom ka Zagrebu.

VEZANI TEKST - Most na Savi kod Bosanske Gradiške zvanično spojen

Izgradnja mosta kod Bosanske Gradiške, dugog 426 metara, koštala je blizu 20 miliona eura. Na svečanosti u julu prošle godine je tadašnji ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović podsjetio da je sporazum o izgradnji potpisan 2006. godine, ali da je tek 2019. godine potpisan ugovor. Dakle, na ovaj most se čeka 16 godina i još nije u funkciji.

Na svečanosti povodom završetka gradnje prošle godine su izražena i očekivanja da će do kraja 2023. godine most biti pušten u funkciju, odnosno završena brza cesta s hrvatske strane, od Okučana do granice sa BiH, čiju izgradnju vodi Integral iz Laktaša. Ali...

Iz Hrvatskih cesta su nam odgovorili da radovi na izgradnji ceste, dužine oko četiri kilometra, trenutno teku otežano zbog čestih padavina i visokih vodostaja u kanalima Strug i Nova Sava, kao i zbog otežanog otjecanja površinskih voda u zoni radova.

- Zbog spomenutih vremenskih uvjeta i otežanog izvođenja radova u posljednjim mjesecima postoji mogućnost eventualnog manjeg produljenja ugovorenog roka izvođenja radova (15.2.2024. godine) – navode u Hrvatskim cestama.

Objasnili su i šta se trenutno radi.

- U pogledu radova informirali bismo Vas kako je probijena cijela trasa te izveden sloj nasipa. Nadalje, izgrađeni su upornjaci i dva stupišta desnog mosta preko kanala Strug, dužina mosta 170 metara. U toku su armirački i betonski radovi na donjem ustroju lijevog mosta preko kanala Strug također dužine 170 metara. Prošle sedmice u proizvodnom pogonu u Jajcu započela je izrada čeličnog dijela rasponske spregnute konstrukcije. Kompletan čelični materijal za izradu rasponske konstrukcije je dopremljen u proizvodni pogon. Na izgradnji mosta preko kanala Nova Sava, dužina mosta 523 metra, u toku je izvođenje pilota. Na stupištu S1 lijevog i desnog mosta u toku je armiranje temeljne stope stupišta. Na stupištima S8 lijevog i desnog mosta obustavljeni su radovi radi plavljenja inundacije. U toku je izrada vertikalnih drenova u području visokih nasipa prilaznih rampi budućeg nadvožnjaka na lokaciji čvora Novi Varoš – naveli su iz Hrvatskih cesta.

No osim izgradnje ove brze ceste i ishođenja upotrebne dozvole za nju, preduvjet za puštanje mosta kod Bosanske Gradiške u promet je i gradnja graničnog prijelaza. To su naveli i iz Hrvatskih cesta.

VEZANI TEKST - Crnadak o "vitalnom interesu RS-a": Sada je sva politička odgovornost na Dodiku

- Preduvjet za puštanje mosta u promet za potrebe građanstva je završetak radova izgradnje i ishođenje upotrebne dozvole brze ceste te izgradnja infrastrukture za potrebe MUP-a i Carine na pograničnom platou, što je u nadležnosti Ministarstva finansija Republike Hrvatske te naravno ishođenje upotrebne dozvole za taj dio – naveli su iz Hrvatskih cesta.

I ovdje je s bh. strane sve završeno još mnogo prije, kako su nam kazali u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

- Novi granični prijelaz je završen. Bio je gotov kada i naša carinska ispostava, ali se ne koristi jer ga Hrvatska nema sa svoje strane – dodali su u UIOBiH.

I dok novi granični prijelaz čeka, koristi se stari u centru Bosanske Gradiške koji je, prema ocjenama, jedan od najlošijih.

U augustu prošle godine mediji su objavili da je Hrvatska počela graditi granični prijelaz na svojoj strani prilaza novom mostu na Savi kod Bosanske Gradiške i završetak očekuju do početka 2024. godine.

Most kod Bosanske Gradiške je most zbog čije je izgradnje Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, 2019. godine povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku Predsjedništva BiH u vezi sa zabranom izgradnje Pelješkog mosta. Drugim riječima, podržao je gradnju Pelješkog mosta u zamjenu za gradnju ovog kod Bosanske Gradiške koji trenutno ne vodi nigdje iz BiH.

(FOTO: Integral)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.