Prisustvom dženazi u Memorijalnom centru Potočari, atletskim i biciklističkim maratonom, te planinarskim pohodom, bol s porodicama žrtava genocida u Srebrenici dijele i stanovnici Goražda. Učinili su to i danas, performansom "Nema te na kahvi“, na mostu Alije Izetbegovića u centru grada, objavila je Anadolu Agency (AA). 

Radi se o manifestaciji koja simbolizuje neizvjesnost čekanja porodica da se njihovi najmiliji vrate svojim kućama, ali i tugu koju nose godinama nakon što shvate da oni nikada doći neće.

Manifestaciju organizuju članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

-Mreža mladih već petu godinu zaredom organizuje performans 'Nema te na kahvi', u znak sjećanja na stradanje žrtava genocida. Ove godine smo imali malo izmjena, od fildžana smo napravili Cvijet Srebrenice, latice smo obojili u zeleno i odziv je jako dobar. Samo postavljanje fildžana podsjeća kako su mnogi čekali svoje najmilije da im dođu na kahvu, a oni to nisu uspjeli, rekla nam je Amela Dučić, koordinator Mreže mladih Muftijstva goraždanskog.

-Ovo je jedan lijep način da pamtimo Srebrenicu. Sjećanje je prolazna, a pamćenje trajna kategorija i mi na ovaj način pamtimo Srebrenicu u nadi da se ona nikada neće ponoviti. Ovo je dostojanstven vid podrške Goraždana, jer i Goražde je bilo zaštićena zona kao i Srebrenica i bila mu je namijenjena ista sudbina, tako da mi imamo posebnu obavezu da pamtimo genocid u Srebrenici, dodao je Aldin Džananović, član Mreže mladih.

Performans "Nema te na kahvi" protekao je bez ikakvih zvaničnih obraćanja, a pred duše ubijenih proučena je Fatiha.