open-navfaktor-logo
search
Kantonalna inspekcija
Pet novih prekršajnih naloga u iznosu od 9.000 KM za ugostitelje u Sarajevu
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je nastavila sa intenzivnim inspekcijskim nadzorima. 
20.08.2020. u 10:32
get url
text

U ponedjeljak i utorak su sanitarni inspektori izvršili 51 inspekcijski nadzor.

- Kontrolisalo se poštivanje naredbe Kriznog staba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i preporuke Zavoda za javno zdravstvo u svim poslovnim djelatnostima (ugostiteljstvo, trgovine, pekare). Za utvrđene nepravilnosti izdato je pet prekršajnih naloga u iznosu od 9.000 KM i to za nepridržavanje propisane distance među gostima, konzumiranje nargile u unutrašnjosti objekta, nedostatak jednokratnih crijeva, nedostatak dezinfekcione barijere, nenošenje zaštitnih maski itd., a na osnovu člana 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Što se kazni tiče, one se izriču po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i u iznosu su 2.000 - 8.000 KM za fizička lica poslodavce, odnosno 3.000 - 10.000 KM za pravna lica i 500 - 2.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu. Kazne za fizička lica građane koji ne poštuju naredbe i preporuke sa čim krše zakon su 100 - 2.000 KM. Napominjemo da inspektori mogu napisati samo minimalnu kaznu zbog čega se, kada su fizička lica u pitanju, i pokreću zahtjevi za prekršajni postupak gdje sud može odrediti veću kaznu u navedenom rasponu - kazali su za Faktor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Direktor KUIP KS zbog potkapacitiranosti inspektora u sanitaranoj inspekciji donio je rješenja za inspektore iz drugih oblasti da vrše inspekcijske nadzore iz sanitarne oblasti.

- Istina je da to usporava rad drugih inspekcija, ali je ovakva odluka morala biti donsesena u odnosu na prioritetnu programsku orijentaciju KUIP KS u pogledu zaštite i poboljšanja zdravlja stanovništva u Kantonu Sarajevo. Osim preraspoređivanja inspektora, donijeta je i odluka o preraspodjeli radnog vremena, tako da inspektori rade i u prvoj i u drugoj smjeni, vrlo često do iza ponoći, kao i u dane vikenda. U periodu od 16. marta do 19. augusta ove godine sanitarni inspektori su izvršili ukupno 7.835 inspekcijskih nadzora, donijeto je ukupno 775 rješenja kojim su naložene mjere otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, izdato je 157 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 271.595,00 KM i donijeto je 3.054 rješenja o samoizolaciji osoba koje su imale kontakte sa pozitivnim na COVID 19. Bez imalo skromnosti, smatramo da su ovako impresivne statistike efektivnosti rezultat pravog i efikasnog pristupa u obavljanju inspekcijskih nadzora – kažu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te se zahvaljuju na nesebičnoj kontinuiranoj podršci MUP-u KS u izvršavanju inspekcijskih nadzora na terenu.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo napominju da će za vrijeme održavanja Sarajevo film festivala, čijem menadžmentu se zahvaljuju na odgovorno donesenoj odluci "online" implementacije, svakodnevno vršiti pojačane inspekcijske nadzore, a sve sa ciljem da subjekti nadzora u ovim uvjetima posluju u okvirima zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.