Govoreći o razlozima zbog kojih smatra da bi bilo važno da SAD konkretnije reaguje na krizu u Bosni i Hercegovini rekao je da je mir u BiH ugrožen tako da postoji hitna potreba za odlučnu akciju.

- Predsjednik Biden 13. decembra 1995. godine, koji je tada bio senator, hrabro je tada u Senatu rekao da zločini uključuju i genocidni poduhvat tako da ga ohrabrujemo da preduzme odlučnu akciju jer je sada predsjednik i ima kapacitet da zaustavi dalju eskalaciju krize - ističe Pettigrew. 

VEZANI TEKST - Radna grupa za BiH pisala Bidenu: Odgovorite na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Aktuelna kriza u Bosni i Hercegovini je proces koji drugo traje. 

- Eskalacija traje 10-15 godina kroz retoriku Milorada Dodika. Nedavno je organizovao glasanje koje omogućava kreiranje posebnog pravosuđa i vojske u RS-u, što je nelegalno i neprihvatljivo. I to je dio razloga što ohrabrujemo predsjednika Bidena da usmjeri svoj tim kako bi preduzeo svaki nephodan korak u zaustavljanju koraka ka autonomiji ili odvajanju RS-a. To bi bilo ništa drugo nego postizanje genocidnih ciljeva Republike Srpske iz 90-ih. SAD mora dati jaču podršku visokom predstavniku. Važno je spriječiti ucjene i pritiske za izbornu reformu koji bi omogućili nacionalisti bosanskom Hrvatu da bude izabran u Predsjedništvu BiH i potencijano vodile ka kreiranju trećeg entiteta što bi dodatno destabiliziralo BiH - rekao je Pettigrew za Glas Amerike. 

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Kruga 99 i drugih istaknutih ličnosti uputila je pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu. U pismu se navodi da je "Milorad Dodik, nacionalista iz reda bosanskih Srba, koji je trenutno član tročlanog Predsjedništva, u skorije vrijeme pojačao svoje napore na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i regije istovremenim bojkotom državnih institucija, podrivanjem ustava i prijetnjama o osnivanju vlastite vojske".

Dodaje se da pored navedenih prijetnji miru iz Republike Srpske, nacionalistički vođa bosanskih Hrvata Dragan Čović insistira na reformi izbornog zakona kojom bi se omogućio izbor predstavnika njegove nacionalističke stranke HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) u Predsjedništvo BiH.