Kako je kazao u razgovoru za Fenu, SAD i njihovi saveznici prikupljaju dokaze o ratnim zločinima za eventualni sudski progon počinilaca, a prve indicije govore da su počinjeni ratni zločini koji uključuju mučenja i ubistva civila širom Ukrajine, a sada su se pojavili i dokazi o postojanju masovnih grobnica.

- Ostaje pitanje hoće li se ti zločini ocijeniti genocidom. Postoje naznake u trenutnoj ruskoj ideologiji i retorici o namjeri da se eliminiraju Ukrajinci i njihova kultura - kao dio Putinovog cilja da obnovi "ruski svijet". Takve dokumente trebat će iznijeti i analizirati u okviru krivičnih istraga - pojasnio je profesor.

Kaže da pored djela identificiranih u Konvenciji o genocidu, postoji i kulturna dimenzija genocida koju opisuje Raphael Lemkin i koja navodi da genocid ima dvije faze od kojih jedna podrazumijeva uništavanje nacionalnog obrasca potlačene grupe, a drugi nametanje nacionalnog obrasca tlačitelja.

Uništavanje kulturnih institucija u Ukrajini

- Veliko uništavanje zajednica i kulturnih institucija u Ukrajini može dodatno ukazivati na eliminacionističku namjeru koja će se utvrđivati krivičnim postupcima za ratne zločine. Osim toga, ne bi se smjelo zaboraviti da su sva jevrejska historijska mjesta i znamenitosti u Harkovu, naprimjer, oštećeni ili uništeni - podvukao je Pettigrew.

Profesor koji je dao značajan doprinos istraživanju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i posebno počinjenog najvećeg ratnog zločina genocida, osvrnuo se na izjavu glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove koja je zapravo rekla da je, iako potvrđen brojnim sudskim presudama, genocid u Srebrenici "izrežiran", najoštrije osuđujući takvu sramnu izjavu.

Tvrdnja da je genocid u Srebrenici "insceniran" uvreda je za žrtve genocida u Srebrenici i predstavlja strašan oblik poricanja genocida, napominje Pettigrew, dodajući da je to oblik govora mržnje koji "banalizira zločin genocida, minimizirajući patnju žrtava i čineći ih ranjivim na ponavljanje zločina".

Dodaje da ovim okrutnim i očitim poricanjem Ruska Federacija koristi priliku da podrži one koji su u ovom trenutku među jedinim njihovim saveznicima, a to su Srbija i bh. entitet Republika Srpska koji odlučno poriču genocid u Srebrenici.

- Ruska Federacija je također podržala Srbiju i Republiku Srpsku kada je stavila veto na Rezoluciju Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici 2015. godine. Takve izjave i postupci naglašavaju u kojoj se mjeri Putinov "ruski svijet" u suglasju s Vulinovim "srpskim svijetom" - kazao je.

Ponovljene prijetnje ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini vezane za put BiH ka NATO-u podsjećaju da za Rusku Federaciju Republika Srpska može poslužiti kao još jedan Donbas, smatra Pettigrew, i još jedna fronta otpora Evropskoj uniji i NATO savezu.

- Ova izjava Zaharove još je jedan signal da bi Evropska unija trebala ubrzati članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO prije nego što bude prekasno - poručio je profesor Pettigrew.

Sarajevo potvrđuje mogućnost tolerancije

Ovakve izjave koje dolaze iz Ruske Federacije su namjerno osmišljene, smatra Pettigrew, kako bi se dodatno učvrstile podjele i spriječilo pomirenje u BiH i regiji zapadnog Balkana.

- Ruska ambasada u BiH je naglasila stajalište da je BiH sastavljena od entiteta i da nije jedna država. Oni su podržali napore izborne reforme koje bi dodatno učvrstile etničku podjelu. U povodu 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva, i prisjećajući se hrabre odbrane Sarajeva - unatoč embargu na oružje - takve izjave i strategije podjele BiH ne djeluju nimalo umirujuće - stava je.

Podsjetio je na nedavnu izjavu akademika Mirka Pejanovića koji je naglasio da u ovim teškim danima upravo Sarajevo potvrđuje mogućnost međuljudske, međunacionalne i međuvjerske tolerancije koja je potrebna cijeloj Evropi.

- On je sugerirao da nema Evrope bez Sarajeva, a ja bih dodao da nema Evrope bez BiH. Inspirativni primjer odbrane i opstanka Sarajeva, te vrijednosti multikulturalne BiH odgovaraju na mržnju i daju nam nadu u bolju budućnost - zaključio je razgovor za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida s Univerziteta Southern Connecticut u SAD-u David Pettigrew.