Ocijenio je to u razgovoru za Fenu profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut i član Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale prof. dr. David Pettigrew.

- Čini se da je predloženi zakon još jedan pokušaj izbjegavanja krivičnog progona za poricanje genocida, još jedan pokušaj Republike Srpske da pokaže da ne poštuje vladavinu prava. Predloženi zakon pretpostavlja da bi se korištenjem riječi genocid mislilo na uvredu entiteta Republika Srpska, odnosno "naroda" - kaže Pettigrew.

Smatra da je tako predložen zakon povezan s nedavnim zakonom koji je nastojao kriminalizirati svaku izjavu koja bi se mogla smatrati uvredom Republike Srpske ili bilo koju izjavu koja sugerira da je Republika Srpska nastala činom genocida.

No, predloženi zakon je, dodaje profesor, zapravo uvreda za preživjele i sjećanje na žrtve genocida i drugih ratnih zločina utoliko što nastoji umanjiti barbarske zločine koje je pretrpjela ciljana grupa. Drugim riječima, predloženi zakon banalizira genocid i na taj način identificira žrtave kao grupu nedostojnu empatije ili traženje odštete.

- Predloženi zakon je stoga oblik poricanja koji grupu čini ranjivom na ponavljanje zločina. Majke Srebrenice dale su važno saopćenje u kojem pozivaju Parlamentarnu skupštinu BiH da odbaci tako predložen zakon, a međunarodnu zajednicu da osudi sve takve kontinuirane napore za poricanje genocida - podvukao je.

Pettigrew podsjeća da je u presudi Raspravnog vijeća Haškog tribunala navedeno da su Radovan Karadžić i "vodstvo bosanskih Srba dogovorili mjere koje će poduzeti da stvore vlastitu etnički homogenu državu", a da druge presude ukazuju da je Republika Srpska osnovana kako bi se postigla etnička homogenost kroz ubistva, teror, prisilno raseljavanje i druge ratne zločine.

Naglašava i da su vlasti u općini Višegrad 2014. godine ocijenile riječ genocid na spomen obilježju žrtvama genocida na groblju Stražište "uvredljivom". Njihov konačni odgovor bio je nasilni ulazak na groblje i fizičko uklanjanje riječi s kamenog spomen obilježja.

- To je bio eklatantan čin poricanja genocida, a sadašnji predloženi zakon je još jedan pokušaj da se negira istina, revidira historija i iz javnog diskursa izbaci riječ genocid. Predloženi zakon ima svoje mjesto među ostalim revizionističkim naporima kao što je to učinila komisija koju je osnovala RS za reviziju istine o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici - naglašava Pettigrew.

Za razliku od predloženog zakona, minimalna očekivanja restaurativne pravde zahtijevala bi da čelnici RS-a poštuju ljudsko pravo na istinu i obilježavanje sjećanja tako što će javno priznati pravne presude u vezi s genocidom i drugim ratnim zločinima, osuđujući one koji su odgovorni za te gnusne zločine, uklanjanjem spomen-obilježja koja veličaju osuđene ratne zločince, te omogućavanjem preživjelima da konačno postave spomen obilježja na mjestima počinjenih zločina kao što su Omarska i Barutni Magacin kako bi se očuvalo sjećanje na žrtve koncentracionih logora i educirale buduće generacije kako bi se spriječilo ponavljanje genocida i drugih zločina.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić potvrdio je ranije da su zastupnici SNSD-a čiji je lider Milorad Dodik u parlamentarnu proceduru uputili Prijedlog zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocida.

U prijedlogu zakona navedeno je da se njime uređuje zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično djelo, kao i krivična sankcija za to djelo.