open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Pilav: Broj testiranja u Kantonu Sarajevo povećan za deset posto
U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 110 osoba, a pozitivne su bile tri osobe  - kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.
30.04.2020. u 13:33
get url
text

Pilav je na redovnoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS saopćila da je u Kliničkom centru univeziteta u sarajevu (KCUS) hospitalizirano sedam osoba s blažim simptomima koronavirusa, zbog čega nema potrebe za upotrebom respiratora.

- Dvije osobe su se oporavile od koronavirusa u protekla 24 sata, a preminulih nije bilo. Od 30. januara do 30. aprila u KS ukupno je urađeno 3.830 testova, pozitivnih je bilo 144, izliječilo se 51 osoba, a šest osoba je preminulo od posljedica zaraze koronavirusom - kazala je Pilav.

Navodi da se od 15. do 30. aprila u aktivnoj izolaciji nalazi 349 osoba.

Kazala je da je u proteklih mjesec dana broj testiranja u KS povećan za deset posto, te da je epidemiološka situacija u ovom trenutku zadovoljavajuća, ali podsjeća da je za vrijeme prvomajskih praznika potreban opraz kako se situacija ne bi pogoršala.

- Počelo je i testiranja uposlenika staračkih domova i ustanova za socijalno zbrinjavanje, a taj trend će biti nastavljen i u narednom periodu u potrazi za eventualnim asimptomatskim kliconošama. Naročito smo zadovoljni povećanjem broja izliječenih u odnosu na broj aktivnih slučajeva, što znači da na jedan slučaj zaraze u KS imamo 1,8 slučajeva izliječenih osoba, čime možemo biti veoma zadovoljni - objasnila je. 

Dodaje da je povećan broj ulazaka u BiH čemu u narednom periodu treba posvetiti posebnu pažnju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.