open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Pilav: U Kantonu Sarajevo pozitivno na COVID-19 dvoje djece i jedna trudnica
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav je kazala da su u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (KS) testirane 182 osobe, od kojih su deset osoba pozitivne, a od kojih je jedna retestirana.
15.04.2020. u 13:11
get url
text
Konferencija za medije Vlade KS

- Broj hospitaliziranih osoba na KCUS-u, Klinika Podhrastovi, je 21 od čega su dvije osobe na respiratoru. Broj potpuno oporavljenih u posljednjih 24 sata je troje i srećom nije bilo smrtnih ishoda u posljednja 24 sata – kazala je Pilav.

Ukupno je u KS do sada testirano 1.515 osoba, od kojih su 84 osobe bile pozitivne na COVID-19, od čega je sedam retestirano. Potpuno izliječenih je osam osoba, a u KS su do sada registrirana četiri smrtna slučaja koja je izazvao COVID-19.

- Koristim priliku da kažem da je u posljednja 24 sata broj djece kod kojih je dokazana ta laboratorijska potvrda COVID-19 dvoje maloljetne djece. To su djeca poznata u tom smislu jer su to djeca iz kućne izolacije. Nisu se javila kao posebni slučajevi. Djeca su zbrinuta i pod stalnom su specijalističkom kontrolom ljekara pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite – izjavila je Pilav.

Dodala je da je jedan od pozitivnih pacijenata i trudnica, koja se nalazi u kućnoj izolaciji. Odgovarajući na upite medija o zdravstvenim radnicima koji se nalaze na bolovanju, Pilav je izjavila da su u toku kontrole tih bolovanja.

Komandantica Štaba Civilne zaštite KS Nihada Glamoč je kazala da su u toku jučerašnjeg dana sa graničnih prijelaza dvije osobe smještene u karantin u KS.

- U toku jučerašnjeg dana Crveni križ je za 22 osobe koje su starije od 65 godina, a koje nemaju bližnje srodnike, dostavio lijekove na kućnu adresu, a za socijalne kategorije su ostali općinski štabovi Civilne zaštite dostavili i hranu i lijekove. Izvještaj iz MUP-a je da su u toku jučerašnjeg dana 24 osobe kršile samoizolaciju, a da je 16 osoba evidentirano da krše policijski sat. Ono što je sigurno jedna od informacija koja nije ni za koga dobra je da je u toku 24 sata 316 naših sugrađana prijavljeno na biro, a pod početka proglašenja prirodne i druge nesreće ukupan broj naših sugrađana prijavljenih na biro je 2.391 – zaključila je Glamoč.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.