open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik SDA
Pivić: Ni pravosnažne presude Haškog suda ne sprečavaju Konakovića da kaže što Čović misli
Nezir Pivić, doktor pravnih nauka i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, komentirao je današnje gostovanje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića u emisiji HRT-a "Nedjeljom u 2".
19.03.2023. u 20:22
get url
text

- Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH odbio je direktno da odgovori na postavljeno pitanje da li je Republika Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom podsjećam na presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u predmetu "Prlić i drugi" kojom prilikom je potvrđeno učešće Republike Hrvatske u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini te potvrđeno da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata - navodi Pivić.

On je podsjetio i na presudu "Rajić" kojom je potvrđeno da je u Bosni i Hercegovini postojalo stanje međunarodnog oružanog sukoba "pri čemu je Republika Hrvatska, kao nezavisna država, sudjelova u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana na teritoriji Bosne i Hercegovine kao nezavisne države".

- Haški sud je u presudi "Blaškić" potvrdio da su jedinice vojske Republike Hrvatske viđane na mnogim mjestima na teritoriji Bosne i Hercegovine uključujući i dolinu rijeke Lašve gdje je počinjen najveći broj ratnih zločina tokom agresije. U niz presuda potrebno je podsjediti i na onu u predmetu "Kordić i Čerkez", kojom je potvrđeno da je sukob između HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međunarodnog karaktera između ostaloga i radi činjenice da su vlasti Republike Hrvatske imale sveukupnu kontrolu nad HVO-om, a iz kojeg su proizašli ratni zločini u Srednjoj Bosni koji su bili predmet odlučivanja - dodao je Pivić.

Dakle ove teme nisu "interpretacije pravnika", istakao je on, već pravosnažne presude kojim je na nivou nespornih historijskih i pravnih činjenica utvrđeno da je Republika Hrvatska bila dio udruženog zločinačkog poduhvata, da je Republika Hrvatska izvršila agresiju i da su oružane snage Hrvata u Bosni i Hercegovini bile pod punom kontrolom vlasti Republike Hrvatske.

- U pitanju agresije Repulike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu Dragan Čović, rukovodstvo HDZ-a i HNS-a kao i brojni hrvatski dužnosnici, pa čak i pojave kao Ljubo Češić Rojs, uobičajeno daju vrlo oprezne izjave, svjesni težine presuda Haškog suda i činjenica koje su njima potvrđene. Izgleda da ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ni pravosnažne presude Haškog suda neće spriječiti da na glas kaže ono što Čović misli - zaključio je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.