open-navfaktor-logo
search
Imao niz razgovora
Plenković: Ako ima jedna tema o kojoj se slažem s Milanovićem, onda je to BiH
Hrvatska želi da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost te da nema preglasavanje koje ih dovodi u nepravedan položaj, izjavio je u subotu novinarima hrvatski premijer Andrej Plenković nakon bilaterala na Dubrovnik forumu.
10.07.2021. u 14:59
get url
text

Razgovarao je o stanju u BiH s novim visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Christianom Schmidtom, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, izaslanikom SAD-a za zapadni Balkan Matthew Palmerom i potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Pierrom Heilbronnom.

Svi ti sastanci, rekao je hrvatski premijer, bili su prilika da pojasni sagovornicima politiku Hrvatske prema BiH i ponovi podršku reformskom procesu na njenom putu prema EU i NATO-u, ali je istaknuo da je hrvatska strana pritom jasno naglasila nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

- Naravno, zaželjeli smo da se razgovori o reformi izbornog zakonodavstva u BiH okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u zastupničkim tijelima i Predsjedništvu BiH te da nema preglasavanja koje ih dovodi u nepravedan položaj - rekao je hrvatski premijer.

- Tu poziciju zagovarat ćemo i u budućnosti - poručio je Plenković, dodavši da ako ima jedna tema o kojoj postoji saglasnost između Vlade i predsjednika RH Zorana Milanovića, onda je to pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Podsjetio je da hrvatsko stajalište nije od jučer.

- Mi govorimo o temeljnim načelima Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept 1,2 i 3 - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i prava svim ostalima - kazao je Plenković.

Zakonodavstvo BiH, nastavio je, treba odražavati sistem koji će omogućiti da ono što je tada bilo dogovoreno i što je bilo primjenjivano do 2006., se u budućnosti osigura.

- Ovo nije dobro ni za koga, nepravedno je, jedan konstitutivan narod se osjeća nezadovoljno (...) moramo naći mehanizme koji će dati garancije Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stanaka Hrvata u BiH - rekao je Plenković.

Na pitanje da li misli da je za ovakvu situaciju možda djelomično kriv i predstavnik Hrvata u BiH, zbog nedovoljnog lobiranja, premijer je novinaru odgovorio protupitanjem upitavši ga želi li reći da su Hrvati krivi za praksu koja je krenula tek 2006.

Plenković je ustvrdio da za takvo stanje nije kriv "predstavnik Hrvata Dragan Čović".

- Neko je 2006. odlučio da se inženjeringom može preglasati Hrvate i od tada imamo situaciju kakvu imamo - rekao je Plenković.

- Nije to do Hrvata nego do nekoga drugoga - rekao je Plenković.

Također je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima koje je vodio na ovogodišnjem, 14. po redu Dubrovnik forumu, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.