open-navfaktor-logo
search
Poticaj liderima
Plenković: EU spreman dodatno se angažirati oko dogovora o Izbornom zakonu u BiH
Premijer Hrvatske Andrej Plenković je uoči sastanka Europskog vijeća u Briselu izjavio novinarima da je Vijeće prihvatilo zaključke koji se odnose na BiH, a odobren je i strateški kompas usvojen na sastanku ministara vanjskih poslova početkom sedmice.
25.03.2022. u 12:26
get url
text

Napomenuo je da je strateški kompas dokument koji daje okvir politike EU-a na području odbrane i sigurnosti i svih izazova s kojima je suočena Evropa, ali i svijet.

- Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se referira na BiH istaknuta ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da je na taj način cijeli EU prepoznao ustavnu arhitekturu BiH - kazao je hrvatski premijer, prenosi HRT.

U zaključcima se, naglašava Plenković, daje signal da je EU spreman dodatno se angažirati na najvišem nivou s predstavnicima političkih stranaka u BiH kako bi se postigao dogovor o izbornom zakonu.

- Ovo je konstruktivan doprinos Hrvatske, prijateljski napor, napor zemlje koja je dobrosusjedski i dobronamjerno dala poticaj cijelom EU da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH, u kojoj se svi dobro osjećaju, u kojoj su sva tri naroda ravnopravna.

Čini mi se da smo i sa zaključcima u ponedjeljak i sa sinoćnjom raspravom gdje sam bio uvodničar i gdje je jako puno kolega interveniralo, dobili paket u dva koraka koji je snažan poticaj liderima u BiH da ulože još malo napora kako bismo ostvarili da zemlja funkcionira dobro, na dobrobit svih njenih građana", kazao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.